Grappy

 

Grappa proces

Grappa - je destilát vyráběný z čerstvé matoliny (vylisovaných hroznů po výrobě vína), zbytků hroznů nebo celých hroznů. Typ použitých hroznů má rozhodující vliv na kvalitu výsledného destilátu. Podobně jako u Cognacu je Grappa pojmenována podle městečka Grappa, kde se traduje, že pravě zde byla výroba tohoto destilátu objevena. Dnes se grappa vyrábí na severu Itálie oblasti Veneto v regionu Bassano del Grappa. Původně se grappa vyráběla za účelem zužitkování zbytků hroznové drtě po lisování hroznů pro výrobu vína.Jednalo se zprvu o těžké a palčivé destiláty tvrdého charakteru. Postupem času si výrobci začali na výběru suroviny více záležet a zdokonalili destilaci (dnes se užívá minimálně dvoustupňová destilace) a začali používat i zrání na sudu. Dnes již je grappa fenomén vyhledávaný labužníky a znalci destilátů. Výrobci se ve velké míře zaměřují na menšího množství ve vynikající kvalitě na kterou dohlíží Istituto Nazioniale Grappa, jenž byla založela v roce 1996. V Italském Venetu se každoročně vyrobí přes 40 milionů lahví grappy střední i té nejvyšší kvality a můžete se s ní setkat na každém rohu italských velkoměst i zapadlých vesniček. Často je nabízena jako digestivum nebo jako tzv. Caffé corretto což je káva s přídavkem alkoholu, nejčastěji pravě grappy. Vyzkoušejte.

 
177
197711771977
Značky

Stránka 1 z 1 - 14 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 14 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.