7 nejčastějších chyb při investování do alkoholu

Sedm nejčastějších chyb při investování do alkoholu

Investování do alkoholu je v posledních letech hodně ožehavé téma. A věřte tomu nebo ne není to žádná novinka. Investovat do alkoholu se pokoušeli bezesporu již mnozí kupci napříč stoletím. Hlavním trendem bylo tehdy především víno, které se vždy těšilo velké oblibě.

A to stále platí i dnes, že se najdou tací, kteří stále hledají luxusní ročníky vín. A to nikoliv pro své požitkářský pití, ale především pro své sbírky, ve kterých tak získávaní větší cenu.

Dnes je ovšem trend investičního alkoholu zaměřen spíše na destiláty a to nejvíce na whisky, cognacy a rumy. Další destiláty jsou spíše na vzestupu a pomalu se mezi tuto "svatou" trojici snaží dostat. I rumy před deseti lety nebyli tak vyhledávané jako právě dnes v kategorii - investiční alkohol. Nezapomínejme také na ročníkové Champagne či již zmiňované staré vína, jenž jsou potenciálním investičním alkoholem již řadu let. Ovšem jejich skladování a kategorizace je velmi složitá.

Spousta lidí dnes vyhledává nejrůznější alternativy do čeho investovat a právě alkohol se ukázal jako velmi zajímavá komodita s dlouhodobým potenciálem na zisk. Každé investování ovšem nese určité rizika a investování do alkoholu není výjimkou. Mnozí začínající sběratelé a investoři do alkoholu ovšem dělají mnoho chyb.

A které to jsou?

money-2724241_1280

Pojďme si nastínit sedm nejčastějších chyb při investování do alkoholu:

1. chyba - začali jste pozdě

Ano, je to tak. Prostě nejlepší lahve pro investování, které už nabrali na zisku jsou vyprodané nebo jejich cena je už hodně vysoká.

Co teď?

Nezoufejte stále je na trhu dost lahví, které jsou ještě v přijatelných cenách (cca do 5000Kč) a dají se snadno sehnat. A lahve, u které se dnes jejich cena odhaduje příkladem nad 50 tisíc , také mnohdy stály před x lety třeba jen 1000Kč a nikdo nevěděl, že se jejich cena tak vyšvihne.

Prostě nikdy není pozdě začít a koupit si svou první investiční láhev

cryptocurrency-4590430_1280

2. chyba - chcete výsledky hned!

Netrpělivost do investování nepatří a u investování do alkoholu to platí snad trojnásob. Koupit investiční láhev a čekat, že za půl roku vydělám 1000% je bláhové. Stát se to samozřejmě může a taková koupě je skoro vítězný jackpot, který si přejeme všichni.

Ale představte si situaci, kdy máte láhev, která získá svou dvojnásobnou hodnotu během půl roku. Láhev stála, řekněme 5000Kč a teď by jste ji prodali za 10000Kč. To je slušné. Tak si říkáte fajn nechám ji další rok a třeba se dostane na 30 tisíc. Rok uteče a na vaši láhev máte nejvyšší nabídku stále 10000Kč a místo 10 zájemců už je jen jeden a ten ještě smlouvá o slevě. To zamrzí. Na druhou stranu koupíte láhev za 5000Kč po roce se její cena pohybuje stále 5000Kč a nikdo o ni nemá zájem. No co už tak si ji necháte a neřešíte. Po 5 letech z ničeho nic zjistíte, že láhev jenž jste dali stranou má naráz cenu 250000Kč, ale zájemců je také málo protože už je to hodně vysoká částka.

To už je jiná, že.

Prostě nespěchejte, chce to čas a trpělivost a mnohdy odhadnou tu správnou chvíli. 

donation-556704_1280

3. chyba - nevzděláváte se!

Problém této chyby je v tom, že investování do alkoholu by se mělo stál především vaším koníčkem a sami by jste si měli udělat trochu přehled o tom co se ve světě investičních lahví děje.

Ano, je dobré se obrátit na lidi, kteří se v tom delší dobu pohybují, ale i tak přece nechcete skočit na špek prvnímu překupníkovy, kterého oslovíte.

Taky by jste přece nekoupili dům za trojnásobnou hodnotu, když jste si zjistili, že podobný ve stejné lokalitě se pohybuje úplně někde jinde.

Jednoduše prozkoumejte trochu trh a ptejte se, čtěte a sledujte jak se jednotlivé ceny vyvíjí. Získejte trochu přehled a pak se poraďte.

My na AlkoholClub.cz máme přímo kategorii ve které doporučujeme za nás zajímavé investiční lahve a mnohdy pro naše odběratele NEWSLETTER posíláme tipy na nové kousky u kterých se domníváme že by se oplatilo investovat. A vždy rádi poradíme.

 

4. chyba - kupujete pouze jednu láhev!

Pokud je možnost koupit víc jak jednu láhev, kupte alespoň dvě.

Proč?

Mít více lahví od jednoho druh má své velké výhody pro pozdější případné prodeje, či případné rozbití nebo "náhodné" vypití kamarády jenž nemají přehled o tom co máte ve své skřínce pokladů.

Ale jak už bylo řečené v bodě 2, chce to trpělivost a čas.

Představte si, že po třech letech prodáte láhev za lákavou cenu s trojnásobným ziskem, ale po dalším půlroku zjistíte, že cena láhve z ničeno nic se vyhoupla na dvaceti násobek. No a vy se bude proklínat, že jste ji prodali a nepočkali ten půlrok. No a pokud budete mít druhou tak se sice proklínat budete, ale pořad si budete říkat - ještě, že jste tehdy vzal ty láhve dvě.

Samozřejmě mnohdy koupit dvě láhve nejde jak z finančních důvodů či z důvodu, že už se prostě dá sehnat jen jedna láhev.

Přesto ještě jednou - když to jde tak raději více.

drink-1593837_1280

5. chyba - držíte se při zemi!

Je hezké mít ve sbírce investičního alkoholu mnoho lahví, jenž vás stáli 1000Kč za kus. Vypadá to určitě hezky mít toho hodno a čekat až se to zhodnotí.

Přesto peníze dělají peníze. A levných lahví co ze dne na den naberou na několikanásobku je popravdě docela málo. Nebojte se zainvestovat a pořídit si i nějakou dražší láhev v řádech desetitisíce.

Tyto lahve, jednak na ceně určitě neztratí, a jednak jejich cena stoupa mnohem zajímavěji. Prostě 3% z 1000Kč jsou pouze 30Kč, ale z 10000Kč už je to 300Kč, atd.. Navíc starat se o jednu láhev je mnohem jednodušší než o deset kusů (skladovací prostory, sledování vývoje ceny, parafinování, atd.).

Mnozí velcí investoři (především se jedná o čínské investory), nakupují jen staré ročníky whisky, u kterých mají nejvyšší jistotu budoucího zisku. Příklad: Whisky Glen Grant 1950 "Rare Vintage" GM 0,7l se ještě před 7 lety prodávala okolo 20 tisíc korun. Dnes je její ceny okolo 100000Kč.

Pro naše odběratel NEWSLETTER jsme před 2 lety doporučovali investovat do francouzského ročníkového Armagnacu Darroze 1941 42,8% 0,7l kdy se jeho prodejní cena tehdy pohybovala pod 30 tisíc. Dnes již je jeho cena dvojnásobná. Ceny starých alkoholů prostě letí mnohem rychleji a ve větších sumách.

 

6. chyba - máte strach z prodeje!

Nákup zajímavé lahve s investičním potenciálem je jedna věc, ale jak ji zhodnotit je druhá. Navíc, když v ČR může alkohol prodávat pouze právnická osoba s platnou koncesí pro prodej destilátů. Toto je často opomíjené téma u prodeje alkoholu, na které mnozí zapomínají nebo o tom dokonce neví. Je to tak.

Prodávat alkohol jako soukromá osoba v našem současném právním systému není tak jednoduché a proto i případný prodej investiční lahve není vůbec hračkou. Kdo se bojí nesmí do lesa.

Co doporučujeme? Nechceme Vás nabádat prodávat alkohol nelegálně. Přesto, že to mnozí sběratelé dělají. To je jejich věc.

My Vám chceme poradit na co si dát pozor.

Investiční alkohol se dá kategorizovat jako sbírka, co již by se dalo řešit jako prodej sbírky. Přesto alkohol ve sbírce by mě splňovat mnohá kritéria.

Základem je mít vedenou evidenci o nákupu. Proto si ke každé investiční lahvi evidujte faktury o nákupu a tím jejím původu. V případě, že nakupujete v tuzemsku navíc role českého kolku pro případný prodej v ČR hraje velkou roli. V případě, že jste nakoupili ze zahraničí (mnohdy bez kolku) vznikají určitě nevýhody spojené s možným prodejem a nebezpečí padělání. Přesto i při nákupu ze zahraničí či na aukcích si nechávejte veškeré doklady o nákupu.

POZOR při nákupu na českých aukcích můžete zakoupit také láhve bez českého kolku. Je důležité si uvědomit, že legislativa se stále upravuje a investiční alkohol, jak jsme si řekli, chce ten správný čas. Může se tedy stát, že za 10 let budou podmínky pro prodej alkoholu pro fyzické osoby jiný než dnes. 

 cards-2684631_1280

7. chyba - jste konzervativní!

Na našich stánkách zaměřených investičnímu alkoholu doporučujeme se zaměřit na jeden druh alkoholu či dokonce pouze na jednu značku. Není to žádné dogma a pokud máte zájem o skutečné investování do alkoholu nemělo by to být ani podmínkou. Je to jen rada jak si v této problematice udělat pořádek a ujasnit si určité postupy a znalosti, které Vám dále pomohou s rozhodování do které láhve příště investovat.

Přesto pokud jste vášnivý rumaři, a ortodoxně se držíte jen rumů a to i při investování, můžete tak přicházet o zajímavé kousky z jiného odvětví alkoholu, jenž by vaše znalosti mohlo dále jen prohloubit.

Co takhle mít ve své sbírce rumů i investiční whisky po kterých zrály vámi milované investiční rumy. Co třeba Dictador 2 Masters Glenfarclas 1972 45% jenž zrál v sudech v nichž předtím zrály whisky Glenfarclas. Skvělá příležitost zařadit do sbírky třeba právě whisky Glenfarclas 1972 The Family Cask 51,1%.

 

Tak co děláte tyto chyby? Nebo se jich dávno vyvarujete? Či jste snad jste ještě nezačali?

Pokud Vás toto téma zajímá přečtete si naše rady pro investování do alkoholu na našich stránkách investiční láhve. Je tu zde i několik tipu na láhve jenž mají již dnes jasný investiční potenciál a nechte se inspirovat či je raději rychle kupte než jejich ceny ještě vyšší.

Investování do alkoholu se může stát vaší zálibou a koníčkem, který navíc můžete zúročit s velice pěkným ziskem. Kde se hrabou nejlepší nabídky bank?

Přejeme mnoho zdaru v investování do alkoholu ať už bude jakýkoliv.

 

Autor: Jakub z AlkoholClub.cz