Tomatin Legacy - výtečná single malt whisky za slušný peníze

Opravdu krátce z Historie značky Tomatin

Ta sahá až do 15. století a v současnosti se jedná o palírnu z jednou s největších kapacit ve Skotsku.

Kdo tuto značku zná ví, že před pár lety tato palírna změnila tvar lahve z běžné vysoké, rovné na menší buclatou. A změna to byla k lepšímu a atraktivnějšímu. Lahve jsou atraktivnější, velice příjemně se drží a působí mohutně a to jak sklo tak korkový uzávěr. Na každé láhvi je reliéf s nápisem "The Softer side of the Highlands" na přední straně a na zadní straně reliéf s logem palírny Tomatin. Jak už nápis na přední straně napovídá - " jemná stránka vysočiny" můžeme se těšit na whisky s lahodným a jemným charakterem. 

Popis whisky tomatin

Při pohledu na etiketu Tomatin Legacy zjistíte, že tato whisky zrála v dubových sudech po bourbonu a po zatím nepoužitém, novém dubovém sudu (virgin - panenském). Tato kombinace by měla dát whisky jemný, nasládlý charakter po vanilce, marshmallow bonbonech, ananasu a citrusech. Na lahvi nehledejte žádné označení věku stáří této whisky. Whisky je tzv. bez uvedení stáří. Tedy počítejte s tím, že se jedná o směs více různých starých whisky od věku 2 až po 10 let staré a to v rozdílném poměru. Obsah alkoholu 43% v lahvi o obsahu 0,7l.

67794495_2202989306494034_6628293564717596672_n

Barva a vzhled whisky

Po nalití do degustační skleničky a prvnímu pohledu proti světlému pozadí nás zaujala výrazná zlatavá barva. Opravdu jak tekuté, světlé zlato ve skleničce. Whisky je na pohled velice hřejivá, čistá a jiskrná. Barva by šla ještě přirovnat k vyzrálé zlatavě slámové, sytě citrusové či výraznému odvaru z lipových květů nebo jablečnému moštu z odrůdy jablek Golden. Při pohledu od středu sklenice k okraji whisky postupně světlá bez výrazných přechodů a celkově působí jednolitě. Na stěnách skleničky whisky nezanechává příliš dlouho tzv. "nohavičky" a rychle se vrací ke středu skleničky. To naznačuje, že nebude příliš silná - alkoholová a ani z výrazným obsahem cukru. 

67653527_363184141013471_8689434175201083392_n

Vůně whisky

Jedním slovem - jemná. První přivonění ucítíte jemnou vůni vyzrálé kůry citrónů. Z vůně není cítit skoro žádný alkohol. Po delším zkoumání a odležení ve skleničce se začnou probouzet nádechy ananasového kompotu, broskví a trochou vanilkového cukru , který by jste vysypali na čerstvě rozříznutý citrón. Po zaboření nosu do sklenice a plném nasátí nás konečně štípl jemný pocit alkoholu. Přesto v nose máme pocit stále vyzrálých citronů a limetek. V dozvuku se objevuje pampeliška a také květy akátu.

Poznámka: Po odparu na dlani je zajímavý tón vůně po marcipánu, kvašených švestkách či jiném peckovitém ovoci s trochou nádechu po lineckém těstě. Tyto vůně nebyli ve skleničce vůbec patrné. Zajímavé.

 67593078_458517158302963_4355778994914721792_n

Chuť a hmat whisky

Zde opět dominují citrusy. Především trocha nahořklé citronové dužiny s jemnou štiplavostí kyselkavé šťávy. Dále se objevuje nasládlá sladovost, která pokračuje do špetky koření připomínající skořici. Pokud whisky delší dobu převalujete v ústech působí jednolitě a alkohol začne jemně štípat na sliznici až po několika vteřinách. Whisky se nám jemně vmasírovala do patra, kde hmatově jazykem máme pocit drhnutí o patro. Jak kdyby se vytvořil jemný šmirglový film na našem patře. Trochu jako pocit po troše pepře, skořici či sevření po citronové kůře.

Chuťové zakončení - finish whisky

Na rovinu? Není příliš dlouhé ani opojné. Zůstává pocit citrusů a jejich nahořklé dužiny s příjemnou nasládlostí na rtech a špetkou hřejivosti v zadní části jazyku a úst.

 

Závěr 

V jednoduchosti je krása. Bez jakýchkoliv servítek nám tato whisky ukázala svoje přednosti i slabiny. Nic neskrýva a ničím se nechlubí. Celkově co nám tato whisky naservírovala to tak bylo. Celkově co říct? Za ty to peníze si myslíme, že velice příjemná skotská single malt whisky. Dobře vypadá, dobře se pije a je jednoduše fajn. Ani špička ani propadák. Přesto stále máme pocit, že by jsme si měli ještě nalít, že to nemůže být vše. Možná to byl záměr udělat chuť tak, aby jste si chtěli nalít další skleničku a hledat dál a dál.

 

A co jak na Vám chutnala? Napište nám své hodnocení nebo v diskuzi v detailu produktu Tomatin Legacy.