Sauternes

Sauternes 

Toto slovo nese hned dva významy. První označuje vinařskou oblast ve Francii a druhý význam je označení pro výrazně sladká vína.

S pojmem Sauternes se čím dál častěji setkáváme u whisky, rumů, calvadosů, ale i dalších destilátů, které nesou toto označení. Co to ale znamená u těchto destilátů? Jednoduše řečeno jde i typ zrání daného destilátu v sudech jenž byli předtím použiti pro zrání vína Sauternes.  Pojďme se tedy podívat o jaké víno se jedná.

Sauternes je francouzské sladké víno, které pochází z oblasti Sauternais v sekci Graves v Bordeaux. Nejedná se o odrůdu vína, nýbrž o směs odrůd (Cuvée) hroznů Sémillon, Sauvignon blanc a Muscadelle, které byly napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (ušlechtilá hniloba). Ta  způsobí, že hrozny jsou částečně vysušené a to má za následek to, že se v nich nachází koncentrovaná a výrazně sladká šťáva. S té se následně vyrábějí právě sladká vína Sauternes. Charakter vína Sauternes je výrazně sladce aromatický, plný vyzrálého ovoce (mango, banány, ananas, meruňka, papája, atd.). Samotné víno také poznáte podle své tmavě zlaté až do oranžova se tónující barvy.

Víno Sauternes se skvěle hodí k párovaní s nejrůznějšími delikatesy. Asi nejznámější a nejvyhledávanější kombinace je s tučnými játry foie gras

bordeaux-652563_1920
Výtečné archivní víno Sauternes Chateau Lafon 1985 v kombinaci s husí Foie Gras.

 

Díky svému vhodnému podnebí je oblast Sauternes jednou z mála vinařských oblastí, kde tuto ušlechtilou hnilobou Botrytis cinerea využívají. Přesto je produkce těchto vín velmi ošemetná s velmi rozdílnými sklizněmi od ročníku k ročníku. Samotná vína Sauternes patří k těm i velmi drahým francouzským vínům a to především zejména kvůli velmi vysokým výrobním nákladům. Díky prestižnímu zpracování a také díky vysoké cukernatosti jsou tyto vína často archivována a dají se sehnat ve výtečné kvalitě i hodně staré ročníky.

Vína Sauternes vždy zrají minimálně půl roku v sudech po francouzském dubu a ty právě tyto sudy jsou následně používají k dozrávaní nejrůznějších destilátů. Zrání v těchto sudech dodává destilátům, jenž v nich i jen několik týdnu leží, zvláštní sladce ovocnou příchuť jenž neuvěřitelně dokáže změnit celkový charakter. Příkladem může být whisky Glenmorangie 12Y Nectar 46% či rum A.H.Riise Non Plus Ultra Sauternes Cask 0,7 l nebo calvados Chateau du Breuil 8 Ans d´Age Finition en Fúts de Sauternernes 43,4% 0,7l 41%, ale i další.

POZOR! Je zajímavostí, že ve Spojených státech existuje semi-generická značka pro sladká bílá dezertní vína známá jako sauterne bez „s“ na konci.