Sběratelské setkání nad douškem staré whisky aneb THE WHISKY SHOW OLD & RARE 2018

Whisky Rare & Old 2018 - výběr whisky (zdroj www.whiskyshow.com)

Whisky Rare & Old 2018 - výběr whisky (zdroj www.whiskyshow.com)

Poslední víkend v únoru roku 2018 se stal významným pro mnoho sběratelů a milovníků starých a raritních whisky. A to proč? Protože ve dnech 24.2.-25.2.2018 se uskutečnil již druhý ročník akce s názvem THE WHISKY SHOW OLD & RARE 2018. Akce se konala v krásných prostorách tanečním sálu v prvním patře 4* hotelu Grand Central ve Skotském městě  Glasgow. Tento hotel je sám o sobě zážitkem navštívit. protože stál u hlavního rozkvětu tohoto významného skotského města. Hotel je součástí místního vlakového nádraží a byl postaven ve viktoriánském stylu. Hotel hostil mnoho významných osobností, kteří zde našli nejenom zázemí kde hlavu složit, ale jistě i mnoho gurmánských a světských radostí. Mezi takové například patřili Frank Sinatra či Winston Churchill. 

Ale zpět k festivalu raritních a starých whisky. Prostory a historie hotelu jistě každého zajímala, ale většina návštěvníku zde byla pravě prohlídnou a hlavně ochutnat některé staré a raritní whisky. A těch tu opravdu nebylo málo. Návštěvníků zde bylo nabídnuto několik stovek whisky na ochutnání a mnohé mohli konzultovat s největšími odborníky v této oblasti zájmu. Vstupenka na tuto akci stála na den 75 liber nebo na celý víkend 135 liber. 

Whisky rare & Old 2018 (zdroj www.whiskyshow.com)
Whisky Rare & Old 2018 -degustace (zdroj www.whiskyshow.com)

 

Potkat jste zde mohli například novou ambasadorku palírny The Balvenie Gemma Paterson, Sukhinder Singh - pořadatele celé akce a majitel společnosti The Whisky Exchange, který je v dnešní době považovaný za jednoho z největších a nejvýznamnějších sběratelů whisky. Dále se tu objevili představitelé společnosti Diageo, která patří k největší společnosti zabývající se distribucí destilátů na celém Světě. Nechyběl ani Charles Maclean, další se znalců whisky a spisovatel mnoha publikací o whisky. Zkrátka většina návštěvníků byla z řad znalců, investorů, akcionářů a světových sběratelů, kteří kvůli této příležitosti zde přicestovali z celého Světa.

Mezi dalšími vystavovateli a návštěvníky byli např. GORDON & MACPHAIL, MICHIEL WIGMAN, BERRY BROS. & RUDD, THE SCOTCH MALT WHISKY SOCIETY, atd. 

sukhinder singh (zdroj thewhiskywire.com)
Sukhinder Singh (zdroj thewhiskywire.com)

 

Sám MUDr. Matthew J Lurin, významný doktor z New Yorku a celosvětově uznávaný odborník na whisky, poznamenal, že "Pojem pití whisky, které byly k dispozici před 20 lety, před 30 lety, nebo dokonce před 100 lety, to prostě není něco, co můžete dělat všude". "Byl jsem na nějakých událostech, kde bylo něco takového občasné pít staré a raritní whisky. Ale jít na přehlídku, kde se je možné ochutnat většinu takových drahokamů ve whisky? To prostě nelze porazit. Určitě to stojí za let z New Yorku."

Co se týče ochutnávaných vzorků byli prezentovány vzorky od sběratelsky potenciálních až po opravdové skvosty a světové rarity v cenách od 3 liber po 500 liber za vzorek 10 ml. 

Co že jste mohli ochutnat? Opravdu mnoho. Přes 42 letý BenRiach s jedinečným nádechem sladu a marihuany, 27 letého Laphroaigu, 8 letý Macallan vyrobený pro Italskou společnost Rinaldi či Ardbeg 1991, kterých bylo pro Japonský trh naplněno pouze 440 lahví. Objevit jste mohli opravdu hodně. Pokud Vás zajímá trochu detailněji co v nabídce bylo pěkný přehled najdete  na https://whiskyshow.com/glasgow/dram-list/ .

Whisky rare & Old 2018

Z druhého ročníku byly dle reakci zúčastněných všichni nadšeni a samotný zakladatel festivalu a šéf Whisky Exchange, Sukhinder Singh, jej zhodnotil slovy "Když jsem viděl tu sestavu řekl jsem si " Bože můj, je tu nejméně 100 whisky, které bych chtěl vyzkoušet! ". "Chci, aby každý, kdo sem přijde, měl ten okamžik jako já" Zároveň dodal, že by byl rád, kdyby tato akce výrazně neexpandovala a aby zůstala stále spíše menšího a komornějšího charakteru s jedinečností klidů a zvláštnosti.

 

Propásli jste nebo Vám prostě nevyšel termín jako nám v AlkoholClub.cz? Neváhejte není to poslední akcička tohoto druhu.

Další zajímavá se chystá na 29-30 září v Londýně. Tak třeba se tam uvidíme nad sklenkou whisky.