Rumy a Cachaca
Značky
Země původu
Rum
Tento nápoj se stal v poslední dekádě obrovským fenoménem. Už to není v restauracích a hospodách o pití typu tuzemák a "rum" Božkov. Stále více a více je poptávka po karibském rumu s nádechem dálek a pocitu toho, že pijeme něco luxusního. I v těch nejzapadlejších putikách mají pro své zákazníky alespoň dva rumy se zámoří. Nejčasteji rum Zacapa nebo rum Diplomatico. A právě rum Zacapa, která se před více jak 10 lety objevila a Českém trhu může za vznik tohoto fenoménu, za který ji právem patří toto prvenství. Spousta lidí si nemůže vynachválit na rumu jeho jemnost a delikátnost a tak tento alkoholický nápoj nabírá stále větší a větší popularitě a poptávce (v České republice určitě).
Ale co je opravdu "pravý " rum?
Legislativně je (podle § 16, odstavce u) vyhlášky Ministerstva zemědělství ze dne 12. prosince 1997, uveřejněné v části 335/1997 Sb.) rumem "lihovina vyrobená výlučně alkoholickým kvašením a destilací melasy nebo sirobu, vznikajících při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo šťávy z cukrové třtiny." Rum je tedy destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny - jako jsou melasa nebo šťávy cukrové třtiny, a vzniká prostřednictvím procesu kvašení a destilace.
Navíc podle nařízení Evropského parlamentu a Rady je rum: "Lihovina vyrobená výhradně alkoholovým kvašením a destilací melasy nebo cukrové třtiny, destilované na méně než 96% a minimálně na 37,5% objemových jednotek alkoholu, tak aby výsledný destilát měl zřetelné specifické organoleptické vlastnosti rumu."
Rumem tedy dle této definice nelze označovat jiné destiláty vyráběné např. z cukrové řepy a dochucované rumovou příchutí - Tuzemák , Božkov atd. A správně by se označení Rum nelze používat pro již tak zaběhnuté produkty jako je např. Legendario Elixír, Sérum Elixír či Bumbu Original. Ty spadají do kategorie Elixír, tedy likéry na bázi rumu s přídavkem aromatických látek a nižším obsahem alkoholu než je 37,5%.
Původ slova RUM
V některých kruzích se jedná o diskutované téma a má několik logických, idylických i vtipných teorii.Mezi jednu z nejuznávanější patří původ ze slova "RUMBULLION" což je označení pro vřavu, velkou oslavu, nekončící večírek. Další teorii je původ slova odvozené od latinského slova cukrové třtiny "SACCHARUM OFFICINARUM", kde můžeme vidět hned dvě slova RUM. Také původ slova odvozené od názvu pro velké baňaté holanské sklenice zvané "roemer" anglicky "RUMMER". Nebo by snad mohl být odvozen od malajského názvu pro cukrový likér "BRUM". Také může pocházet z francouzského slova "AROMA" tedy vůně. A někdy se uvádí, že se jedná o zkratku tvořenou ze začínajících písmen - např. Rozumně Uložená Měna. :)
Bez ohledu kde a kdy slovo vzniklo a na jaký popud je slovo rum oficiálně pro tento alkoholický nápoj vyrobený z cukrové třtiny uváděno od května roku 1657 (zasedání tribunálu v Massachusetts - řešení problematiky nezákonného prodeje cukrové třtiny a rumu).
Rum, Ron, Rhum?
Možná jste si všimli, že na některých lahvích s rumem jsou i různé názvy. Vůbec nemějte strach, že by např. Ron Zacapa, jak je uvedeno na etiketě asi u nás nejslavnějšího rumu, byl pančovaný či nebyl rumem. Jedná se jen o označení rumu různých jazycích.
RUM - nejčastěji používané u rumů pocházejících z Anglicky mluvích zemí (např. Jamajka)
RON - takto jsou nazývány rumy ze zemí mluvících španělsky (např. Guatemala)
RHUM - tento výraz naleznete u rumů pocházející z francouzských mluvících zemí (např. Martinik)
Toto označování ale nemusí být pravidlem.