JAKOU ZVOLIT IDEÁLNÍ SKLENIČKU

Sklenička deg

                                    

Věčné téma - sklenička na alkohol

Volba skleničky pro pití alkoholu je pro mnohé lidi záhadou. Stále padají otázky: " A jaká je ideální sklenička na rum a jaká zase sklenička na whisky?". Dle našeho názoru si každý musí najít pro sebe ideální skleničku, ze které se mu bude příjemně pít whisky a ze které rum, či jiný oblíbený nápoj. Jde v první řadě o pocit. Je tedy jedno zda pijete svoji 30-ti letou skotskou whisky ze skleničky Glencairn nebo z hrnečku s medvídkem. Jde především o Váš prožitek.

Pokud, ale ovšem chcete někoho pohostit kvalitním pitím je už výběr skleničky na Vašem cítění a možnostech.

Postupem čase se zjistilo, že k seznámení s alkoholem a jeho nejlepší vychutnání jsou sklenice tulipánového tvaru z čistého průzračného skla. V těchto skleničkách se alkohol krásně rozprostře má svůj prostor a pomalu jeho aroma uniká zužujícím se hrdlem. To je ideální pro zachycení všech pachových rozmanitostí pro váš nos.

Sklenička v rukou mistra

Koňakové skleničky

Křišťálové čisté sklo vám odhalí barvu a jiskru alkoholu a již na první pohled můžete posoudit celkový vzhled, který vám o dobrotě ve sklenici hodně napoví. Samotné pití ze sklenic tulipánového tvaru je již krásným zakončení tohoto rituálu napití.

Tvar tulipánové sklenice je nejpoužívanějším typem pro profesionální sommeliéry a znalce, proto se jim říkají degustační skleničky.

Degustačních skleniček je samozřejmě také poměrně velké množství na trhu a ne všechny mají dle znalců stejné vlastnosti.

Nejvíce se touto problematikou zaobírají znalci a milovníci whisky, kteří pro své tekuté miláčky vybírají a hodnotí několik typů těchto sklenic.

Jednoduše si můžeme degustační skleničky rozdělit na základní 4 typy.

  • Degustační sklenička "Bugatti" - Jeden z nejoblíbenější typu degustačních skleniček. Typický znak jsou pro ně vyšší štíhlá stopka a lehce zvednuté hrdlo. Tyto skleničky jsou i doporučovány některými palírnami (např. Glenlivet). Asi opravdu nejuniverzálnější degustační skleničky pro důkladné prozkoumání kvalitního moku.

glas_bugatti

  • Klasická degustační sklenička - poznáte je dle menší stopky která netvoří ani poloviny celé skleničky a baňka je širší a postupně konická. Oblíbené především pro pití koňaků a brandy.

glas_classicmalt

  • Degustační sklenička " Glencairn" - typická sklenička pro milovníky skotské whisky. Její krátká "hřibovitá" nožka ji prozradí už na první pohled. Tvar baňky je podobný typu Bugatti jen přechod hrdla je pozvolnější.

glas_glencairn

  • Degustační sklenice typu "tumbler" - tvarově podobná klasické degustační skleničce, ale bez stopky a robustnější formě. Mnohdy i zeseklá a s pevným těžkým dnem. Někdy se můžete setkat i lehce zvednutým hrdlem podobně jak u " Glencairn". Pod tento typ se řadí i sklenice "whiskovky" válcovitého tvaru bez zaoblení do tulipánku. Velice oblíbené skleničky pro milovníky rumů. Tento typ sklenice podporuje např. Zacapa nebo Glenmorangie. Díky své robustnosti a objemu slouží často i pro podávání whisky či rumu s ledem.

glas_villeroy_grain-150x150

 

V praxi se ovšem můžete setkat z dalšími druhy skleniček, ale vesměs se jedná o různé modifikace těchto 4 typů.

V našem eshopu nabízíme univerzální typ "Bugatti", který je dle našeho názoru vhodný, na kterýkoliv kvalitní alkohol a sami jej aktivně používáme na všech našich degustačních akcích a prezentacích. Zakoupit je můžete zde.