Calvados či Jablkovice
Značky
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l Obsah...
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 2 l...
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l...
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l...
Calvados
Pálenka vyráběná z jablek, se nemusí hned nazývat Calvados. Mnohdy to tak je, že domácí pálenka z jablek, kterých se nám letos urodilo nadmíru, nazývají kalvados. Z pohledu názvosloví je to špatně, ale není to ovšem na škodu. Správně slovem calvados (kalvados) mohou být nazývány pouze ty pálenky, která se podle zákona destilují z ovocné šťávy z jablek (přesně stanovený druh), jenž musí pocházet z francouzské oblasti Calvadore a musí zrát minimálně dva roky v dubových sudech.
Historie a původ calvadosu
Jak již bylo řečeno, původ ovocné pálenky calvados musí být z oblasti Calvadore, což je část jižní Normandie (Francie). Tato oblast získala své jméno podle španělské válečné fregaty El Calvador, jenž v roce 1588 ztroskotala na zdejším skalnatém pobřeží. Nejdříve se "Calvados " nazývala přímo skála na které loď uvízla a později se začalo říkat pobřeží a následně celé oblasti. Tento název se také vžil pro místní specifickou pálenku vyráběnou výhradně ze zdejší jablíček a název zůstal až dodnes a vžil i mino hranice Francie. Pěstování jablek v této oblasti má dlouhou tradici spadající až dokonce do antických dob.
Výroba calvadosu
Jak vyrobit calvados? Poměrně jednoduše. Calvados se vyrábí dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu (nikoliv zkvašených drcených jablek - jablkovice). Na litr calvadosu je potřeba cca 18 kilogramů jablek. Po destilaci se čirá pálenka stáčí do francouzských dubových sudů a nechává zrát minimálně 2 roky. U mnohých prestižních výrobců jako např. Chateau du Breuil se můžete setkat s calvadosy i více než 20 let starými.
Tlak na novinky a jejich výrobu v posledních letech roste a tak muže ochutnat i netradiční inovace o které se výrobci pokoušejí a nechali se inspirovat především světem whisky. Ochutnejte například calvados zrající v sudech po portském víně (Chateau du Breuil 8 Ans d´Age Finition en Fúts de Port 42%) nebo sladkém víně Sauternes (Chateau du Breuil 8 Ans d´Age Finition en Fúts de Sauternernes 43,4%).
Od roku 1942 musí být originální francouzské calvadosy označeny původem a značkou Appellation d´Origine Controée (AOC).
Opomíjena chuť calvadosu
Calvados můžete popíjet jako aperitiv, digestiv nebo prostě jen tak na chuť. Mnohé starší calvadosy mohou skvěle konkurovat výtečným brandy a koňakům. A to jak chutí tak i pořizovací cena calvadosu může být srovnatelná s mnoha koňaky luxusních značek.
U nás můžete zakoupit především značku luxusního calvadosu Chateau du Breuil. Je výtečný.
Jabkovice
Jednoduše řečeno jabkovice je každá ovocná pálenka, pálena z jablek která nesplňuje zákon o původu, výrobě a zrání pro calvados. Většinou jsou tyto pálenky v našich krajích České republiky a Slovenska nazývané už zdomácnělím oslovením kalvados. Ale jak jsme si už řekli není calvados jako kalvados.
Jabkovice se nejčastěji pálí ze zkvašených jablek, které se před procesem kvašení drtí. Mnohdy se nenechává ani zrát (zušlechťovat) na sudech a podává se v čiré formě podobně jako např. slivovice.
Přesto mnohé jabkovice mohou být lahodné, šťavnaté a skvělé.
Z mnohých jabkovic se vyrábějí nejrůznější sladké aperitivi či likéry.
Tak co vyzkoušíte pravý calvados např. Chateau du Breuil fine 0,7l 40% nebo si dáte raději jablkovici?