Calvados či Jablkovice

11 položek celkem
Slavné POMMEAU DE NORMANDIE CHÂTEAU DU BREUIL 17%
336,36 Kč bez DPH
407 Kč

Typ: Ovocný likér Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l Obsah alkoholu: 17%

Kód: 3186
vanilkový likér Aperitivo Chateau du Breuil Vanille
435,54 Kč bez DPH
527 Kč

Typ: Ovocný likér Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l Obsah alkoholu: 16%

Kód: 828
2cd7e41d161d6b88adaf320c36fbd5b6
452,07 Kč bez DPH
547 Kč

Typ: Ovocný likér Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l Obsah alkoholu: 24%

Kód: 834
lahodný kalvádos
ZdarmaZdarma
526,45 Kč bez DPH
637 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 792
štrůdlovice
542,98 Kč bez DPH
657 Kč

Typ: Ovocný destilát Země původu: Česká republika Obsah: 1,0 l Obsah alkoholu: 35%

Kód: 230
calva bre2
ZdarmaZdarma
683,47 Kč bez DPH
827 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 795
Kalvádos 12 lte Calvados Chateau du Breuil 12Y
1 171,07 Kč bez DPH
1 417 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 798
15ansnewgrande
1 311,57 Kč bez DPH
1 587 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 804
fut97grande
1 493,39 Kč bez DPH
1 807 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 801
20 let starý kalvádos
1 840,50 Kč bez DPH
2 227 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l...

Kód: 807
15ansnewgrande
4 113,22 Kč bez DPH
4 977 Kč

Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 2 l Obsah...

Kód: 3270

CalvadosCalvados 

Pálenka vyráběná z jablek, se nemusí hned nazývat Calvados. Mnohdy to tak je, že domací pálenka z jablek, kterých se nám letos urodilo nadmíru, nazývají kalvados. Z pohledu názvosloví je to špatně, ale není to ovšem na škodu. Správně slovem calvados (kalvados) mohou být nazývány pouze ty pálenky, která podle zákona musí zrát minimálně dva roky v dubových sudech a jablka (přesně stanovený druh) musí pocházet z francouzké oblasti Calvadore.

Historie a původ

Původ ovocné pálenky calvados musí být z oblasti Calvadore, což je část jižní Normandie (Francie). Tato oblast získala své jméno podle španělské válečné fregaty El Calvador, jenž v roce 1588 ztroskotala na zdejším skalnatém pobřeží. Nejdříve se "Calvados " nazývala přímo skála na které loď uvízla a později se začalo říkat pobřeží a následně celé oblasti. Tento název se také vžil pro místní specifickou pálenku vyráběnou výhradně ze zdejší jablíček a název zůstal až dodnes a vžil i mino hranice Francie. Pěstování jablek v této oblasti má dlouhou tradici spadající až dokonce do antických dob.

Výroba calvadosu

Jak vyrobit calvados? Poměrně jednoduše. Calvados se vyrábí dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu (nikoliv zkvašených drcených jablek - jablkovice). Na litr calvadosu je potřeba cca 18 kilogramů jablek. Po destilaci se čirá pálenka stáčí do francouzských dubových sudů a nechává zrát minimálně 2 roky. U mnohých prestižních výrobců jako např. Chateau du Breuil se můžete setkat s calvadosy i více než 20 let starými.

Od roku 1942 musí být originální francouzské calvadosy označeny původem a značkou Appellation d´Origine Controée (AOC).

Opomíjena chuť calvadosu

Calvados můžete popíjet jako aperitiv, digestiv nebo prostě jen tak na chuť. Mnohé starší calvadosy mohou skvěle konkurovat výtečným brandy a koňakům. A to jak chutí tak i pořizovací cena calvadosu může být srovnatelná s mnoha koňaky luxusních značek. 

Jabkovice

Jednoduše řečeno jabkovice je každá ovocná pálenka, pálena z jablek kderá nesplnůje zákon o původu, výrobě a zrání pro calvados. Většinou jsou tyto pálenky v našich krajích České republiky a Slovenska nazývané už zdomácnělím oslovením kalvados. Ale jak jsme si už řekli není calvados jako kalvados.

Jabkovice se nejčastěji palí ze zkašených jablek, které se před procesem kvašení trdí. Mnohdy se nenecháva ani zrát (zušlechťovat) na sudech a podává se v čiré formě podobně jako např. slivovice.

Přesto mnohé jabkovice mohou být lahodné, šťavnaté a skvělé.

Z mnohých jabkovic se vyrábějí nejrůznější sladké aperitivi či likéry.