Příběh portského vína aneb jak vybrat to nejlepší?

JAK VZNIKLO PORTSKÉ VÍNO

Portské víno (portugalsky Vinho do Porto, čti viňu d´pörtu) je nejslavnější fortifikované červené víno na světě. Vynalezli jej Britové v souvislosti s jednou z mnoha válek s Francií, kdy byli nuceni koupit portugalské víno namísto francouzského. Aby zajistili, že toto suché červené víno z Portugalska vydrží během dlouhé plavby po moři čerstvé, přidali do něj trochu brandy. A výsledek? Vzniklo první Portské. Britové pak roku 1670 založili v městě Oporto (čti oportu) první portský dům Warre.

warres-port-wine-housewarre-s-vintage-1985-port-wine

DIVOKÝ DOMOV

Oporto se nachází severně od ústí řeky Douro (čti düru) do Atlantického oceánu. Vinice se však rozprostírají dál  ve vnitrozemí, v horkém údolí řeky Douro. Roku 1756 se toto území stalo jedním z prvních vinařských oficiálně uznaných státem. Jsou to jedny z nejkrásnějších a  nejdramatičtějších vinic světa. Zde Portské kvasí a fortifikuje, odkud ho většinou splavují dolů po řece. Větší vinařství poslední úpravy provádějí v portských sklepích na oportském předměstí Vila Nova de Gaia. Z Oporta se pak Porstké víno vyváží do celého světa.

douro

 

 

POJEM FORTIFIKOVANÉ VÍNO - CO TO VLASTNĚ ZNAMENÁ?

Fortifikace je proces při kterém se víno obohacuje o látky, které ve víně sice původně jsou, ale charakter vyráběného produktu požaduje jejich vyšší obsah. Nejvíce se k fortifikaci používá etanol a zahuštěný mošt jako sladidlo. Fortifikací vína použitou v různých fázích výrobní technologie se dociluje originálních vín (např. SherryPortskéMadeiraMarsalaMalaga aj.).

Jen pro zajímavost: Fortifikace znamená v doslovném překladu opevnění aneb nutnost opevňovat se proti nepříteli :-). 

 

ZÁPLAVA PORTSKÝCH VÍN 

Přestože jsou všechna Portská sladká, protože se fortifikují v průběhu kvašení, a většina je jich navíc červených, existuje bezpočet stylů. Styly se různí podle kvality základního vína (od obyčejných až po mimořádná), podle délky zrání v sudech před stáčením do láhví (od 2 do 40 a více let) a podle toho zda se jedná o víno ročníkové nebo smíchané z vín z více ročníků.

Nenechte se všemi těmito styly odradit. Všechny jsou výborná a stojí za to je ochutnat- určitě se do něj zamilujete!

Zde už jen menší rada: mladé portské víno je silně tanické, a to až tak, že je ho třeba dekantovat dlouhé hodiny (ani osm hodin není někdy dost). Dokonce i starší portská vína vyžadují někdy provzdušňovat alespoň čtyři hodiny.  Také portská vína bývají plné sedimentu, proto nechte lahev stát několik dní předtím, než ji plánujete otevřít, aby měl kal dostatek času usadit se.

Celý příběh portského vína, jeho rozdělení a odborný výklad, jak vybrat to správné najdete v našem článku Příběh portského vína aneb jak vybrat to pravé?

Jedno víme jistě, s portským vínem nikdy nešlápnete vedle, každé portské je vynikající. Je to skvělý dárek pro ženu, dárek k Valentýnu i k výročí.

Zde alespoň základní rozdělení

 

BÍLÉ PORTSKÉ

Tento druh Portského je jakousi anomálií, protože pravé Portské je červené. Vyrábí se z bílých hroznů v polosladkém nebo sladkém stylu a má zlatavou barvu. Je to skvělý nápoj na léto, vyzkoušejte třeba White Porto Dalva s Tonicem a ledem.

18469-1_dalva-porto-white--0-75l

 

 

NEROČNÍKOVÉ PORTSKÉ

 

RUBY PORT

Mladé neročníkové víno označováno jako Ruby Port je víno zrající v dřevěných sudech tři roky před expedicí. Pokud je lahev označena Reserve nebo Special Reserve, pak se obvykle jedná o vína zrající kolem šesti let. Ruby Port je skvělý úvod na cestu do světa portských vín.

VINTAGE CHARACTER PORT

Je to prvotřídní víno Ruby Port  smíchané z nejkvalitnějších vín pocházejících z několika ročníků, která zrála v dřevěných sudech po dobu pěti let. Rozdíl mezi ním  a jednoduchým vínem Ruby Port  je znát. Prodábá se jako bohaté víno plného těla, lze je hned pít. Na etiketách však nehledejte výraz Vintage Character , místo něj spíš najdete obchodní značky jako Founder´s Reserve, Bin 27, Six Grapes, First Estate, Warrior a Distinction. No nestačí už tak sám o sobě dost matoucí styl Vintage Character?

TAWNY PORT

Tímto stylem nikdy neurazíte, je to největší klasika z portských vín. Nejlepší z nich jsou velmi kvalitní vína přecházející do bledě granátové až hnědé rudé barvy dlouhým zráním v dřevěných sudech. Na etiketách je uvedeno jejich průměrné stáří (průměrné stáří je průměrná hodnota stáří všech vín, z kterého výsledné víno vzniklo) - 10, 20, 30 i přes 40 let. Deseti a dvacetiletá vína jsou z naší zkušenosti nejvýhodnější na kup-rozdíl těch starších vín už není tak kvalitativně rozdílný.

Chuť vína Tawny Port je mnohem jemnější než u ostatních stylů a výborně se hodí před jídlem i po něm.  Skvělé je, že u nás můžete zakoupit za dobrou cenu Dalva Tawny Port 10y, Tawny Port 20y, Tawny Port 30y i Tawny Port 40y.

Doporučujeme v letních horkých dnech s ledem-portugalská pláž bude téměř na dosah :-).

 

ROČNÍKOVÁ PORTSKÁ VÍNA

COLHEITA PORT

Jedná se o styl Tawny Port v ročníkovém provedení, který je často zaměňován se stylem Vintage Port, protože je v něm uváděn ročník. Jinými slovy zraje (zjemňuje se a vstřebává taniny) po řadu let. Od vína Tawny Port se liší tím, že je vyroben z hroznů sklizených v jediném roce. Portský dům Niepoort je jedním z mála, který se specializuje na víno Colheita Port. Jedná se o velmi dobré víno. Starší ročníky vám však mohou hodně zatížit rozpočet.

LATE BOTTLE VINTAGE (LBV) PORT

Styl vína LBV Port se vyrábí z určitého ročníku, ne však nutně ze špičkového. Tato vína zrají čtyři až šest let v dřevěných sudech a pak jsou již vhodná ke konzumaci, na rozdíl od vín stylu Vintage Port, která musí ještě dozrávat v lahvích. Mají plné tělo, nejsou však tak robustní jako vína Vintage Port.

VINTAGE PORT

Absolutní špička ledovce mezi vrcholy portských vín. Třešnička na dortu. Ztělesnění toho nejlepšího z několika vybraných místních vinic. Po zhruba dvou letech zrání, ještě než se stačí zbavit většiny taninů, se stáčí do lahví. V lahvích tedy potřebuje ještě velmi dlouho dozrávat.  Víno Vintage Port je obvykle plně zralé až po dvaceti letech po vinobraní.

Jelikož je toto víno velmi bohaté a tanické, vytváří se v něm množství usazenin (sedimentů), proto se musí dekantovat, nejlépe několik hodin před konzumací. Dobré ročníky vína Vintage Port jsou 70 a více let staré.

Aby Portské víno získalo pro určitý rok právo používat přívlastek Vintage, musí je daný portský dům (vinařství vyrábějící Portská vína) přihlásit u deklarační komise.

 SINGLE QUINTA VINTAGE PORT

Jedná se o vína Vintage Port pocházející z jediného vinařství (quinty), zpravidla toho nejvýznamnějšího, které výrobce vlastní (například vinařství Vargellas výrobce Taylora nebo vinařství Malvedos výrobce Grahama). Vyrábějí se v dobrých, ne  však v nejlepších letech, protože hrozny z těch nejlepších let jsou potřeba do směsi pro výrobu vína Vintage Port. Tato vína se dají pít dříve než deklarovaná vína Vintage Port-a obvykle jsou o polovinu levnější- a uvolňují se do prodeje, jakmile jsou zralá. Před podávaním byste je měli samozřejmě dekantovat.

dekantace

PORTO TAWNY 10Y GB Decanter

Toto portské je hned po fermentaci společně se slabým dolihováním vinným destilátem uloženo v malých někdy i otevřených dubových sudech. Tím se reguluje oxidační proces tak aby dosáhli vína z hnědavým odstínem a kořenitou chutí.

Toto portské zrálo celých 10 let a je lahvováno do tradičních lodních skleněných decanterů.

Dalva Porto Tawny 10y GB Decanter má krásně červeno-oranžovou barvu s nádechem do ořechova a vyniká komplexností a chutí po sušeném ovoci a švestkách.

decanter port

SKLADOVÁNÍ A PODÁVANÍ PORTSKÉHO VÍNA

Vína Vintage Port skladujte stejným způsobem jako kvalitní červená vína: lahve ukládejte ve vodorovné poloze na chladném  místě. Ostatní typy Portských vín (pokud mají korkový uzávěr; u plastových na poloze nezáleží) můžete skladovat ve vodorovné i ve svislé poloze. Všechna Portská, s výjimkou bílého, ruby a starších ročníkových, vydrží po otevření asi týden čerstvá, zatímco archivní víno Tawny Port dokonce až několik týdnů.

S některými víny Vintage Port a Vintage Character Point, jako je například Bin 27 portského domu Fonseca, se můžete setkat i v polovičních lahvích-perfektní volba pro milovníky Portského. Vína se v menších lahvích vyvíjejí rychleji, což může být vzhledem k jejich trvanlivosti, pěkný bonus!

Portské víno podávejte při teplotě mírně nižší, než je pokojová, nejlépe v rozmezí 17-18°C, i když víno Tawny Port může být vzpruhou do horkého dne i vychlazené. Klasickým doplňkem k Portskému vínu jsou vlašské ořechy a tučné sýry, jako například Stilton, Gorgonzola, rokfór, česká Niva, čedar a vyzrálá gouda.

 sýry