Výroba vína

Výroba vína

Základní surovina pro výrobu vína

Základní surovinou pro výrobu vína jsou čerstvé vinné hrozny. Hrozny se sbírají na vinici. Dle klimatických podmínek se doba sběru vína může lišit. V našich podmínkách probíhá sběr vína v období od konce srpna (velmi ranné odrůdy)až do konce listopadu (pozdní odrůdy). Jsou samozřejmě výjimky a tou je sběr v zimních měsících za mrazu pro výrobu ledového vína. Odrůdy hroznů pro výrobu vína můžeme rozdělit na bílé hrozny (výroba bílých vín) a modré hrozny (výroba vín červených).

Odzrnění

Co nejrychleji po sklizni se oddělí třapina od dužniny. Tento proces se nazývá odzrnění. Tento název je odvozen od zastaralého označení bobulí jako zrno. Třapiny jsou odpadem a převážně slouží následně se využívají jako kvalitní hnojivo zpět ve vinici. U tohoto procesu je zapotřebí být velice opatrný, aby nedošlo k poškození peciček v bobulích. Mělo by to za následek uvolnění hořkých látek do výsledného vinného moštu. Výsledný mošt s narušenými bobulemi se nazývá rmut.

Výroba bílých vín

Na výrobu bílých vín se rmut lisuje co nejdříve. Někdy dochází k lisovaní hned po odzrnění někdy se tento rmut na výrobu bílého vína nechává macerovat 3-6 hodin pro lepší extrakci aromatických látek, které jsou uloženy ve slupce.

Výroba červených vín

Rozdíl ve výrobě červený vín je odlišný od bílých vín v tom, že rmut se lisuje až poté, co prokvasí spolu se slupkami. Slupky hroznového vína jsou právě nosiči barviv, které se právě díky kvašení extrahují do rmutu.

Výroba růžových vín

Při výrobě růžových vín se rmut z modrých hroznů nechá několik hodin naležet po odzrnění. Dojde tak částečnému uvolnění červených barviv ze slupek. Následně se víno vylisuje a zpracovává jako víno bílé.

Lisování vína

Lisovaní vína je proces, kdy se oddělí mošt od lisovaných slupek tzv. matoliny. Máme několik typů používaných lisů. Máme lisy vřetenové, hydraulické a pneumatické. Procento vylisování čistého moštu se pohybuje od 60 - 80 %. Po vylisování se odkaluje. Odkalováním se oddělí usazeniny. Jedná se o zbytky třapin, kalících látek a další. 

Zatím není článek dokončen.