Acidita (kyselost) vína

Acidita neboli kyselost vína

Jedna ze základních složek vína. Nejčastěji ji vytváří kyselina vinna, jenž je přirozenou složkou vinných hroznů, která se ve vína vyskytuje v průměrné koncentraci 0,5 až 0,7 procent. Na kyselosti vína se ovšem podílejí i další kyseliny jako je kyselina jablečná, kyselina citronová, kyselina mléčná či kyselina askorbová (vitamin C).

Kyselost vína je nezbytná pro živost a vitalitu všech vín. Pokud je kyselost vína příliš vysoká, činí víno ostré (nikoli kyselé, to by byla vada). Naopak příliš nízká acidita vína vytváří pocit mdlého a v ústech bezvýrazového vína.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení