Rozvoz zdarma pro Brno, Modřice, Želešice, Rajhrad, Moravany, Nebovidy, Ostopovice, Troubsko a další obce od Brna do 20 km. Stačí se telefonicky informovat.

Acidita (kyselost) vína

Acidita neboli kyselost vína

Jedna ze základních složek vína. Nejčastěji ji vytváří kyselina vinna, jenž je přirozenou složkou vinných hroznů, která se ve vína vyskytuje v průměrné koncentraci 0,5 až 0,7 procent. Na kyselosti vína se ovšem podílejí i další kyseliny jako je kyselina jablečná, kyselina citronová, kyselina mléčná či kyselina askorbová (vitamin C).

Kyselost vína je nezbytná pro živost a vitalitu všech vín. Pokud je kyselost vína příliš vysoká, činí víno ostré (nikoli kyselé, to by byla vada). Naopak příliš nízká acidita vína vytváří pocit mdlého a v ústech bezvýrazového vína.