ČNM ČNM je zkratka pro český normalizovaný moštoměr, který se užívá k měření přírodní cukernatosti ...
Slovníček pojmů
Acidita neboli kyselost vína Jedna ze základních složek vína. Nejčastěji ji vytváří kyselina vinna,...
Americký dub Dřevo dubu bílého (Quercus alba) z amerických lesů, z něhož se vyrábějí sudy na zrání ...
Andělská daň (Andělský podíl) Je poetický název pro procentuální ztrátu alkoholu pro procesu zrání ...
AOC Jedná se o zkratku pro Appellatio d´origine controlée, což se dá přeložit jako "ověřené označen...
AOP Zkratka pro Applellation d´Origine Protégée, což se překládá jako " chráněné označení původu". ...
Apelace Název pro označení geografického původů vína (užití i u některých rumů - nejčastěji z franc...
Aroma Vůně vína nebo destilátu. Někdy užívaný termín pouze jako označení čisté vůně mladých vín. U ...
Bâtonnage Francouzský výraz pro vmíchání usazených kalů zpět do vína při zrání. Připomínáme, že „ka...
Buket Jedná se o vyvinuté, plné a komplexní zralé aroma. Toto označení se užívá převážně u starších...