Slovníček pojmů

°ČNM

ČNM ČNM je zkratka pro český normalizovaný moštoměr, který se užívá k měření přírodní cukernatosti ...

Acidita (kyselost) vína

Acidita neboli kyselost vína Jedna ze základních složek vína. Nejčastěji ji vytváří kyselina vinna,...

Americký dub

Americký dub Dřevo dubu bílého (Quercus alba) z amerických lesů, z něhož se vyrábějí sudy na zrání ...

Andělská daň (Andělský podíl)

Andělská daň (Andělský podíl) Je poetický název pro procentuální ztrátu alkoholu pro procesu zrání ...

AOC

AOC Jedná se o zkratku pro Appellatio d´origine controlée, což se dá přeložit jako "ověřené označen...

AOP

AOP Zkratka pro Applellation d´Origine Protégée, což se překládá jako " chráněné označení původu". ...

Apelace

Apelace Název pro označení geografického původů vína (užití i u některých rumů - nejčastěji z franc...

Aroma

Aroma Vůně vína nebo destilátu. Někdy užívaný termín pouze jako označení čisté vůně mladých vín. U ...

Bâtonnage

Bâtonnage Francouzský výraz pro vmíchání usazených kalů zpět do vína při zrání. Připomínáme, že „ka...

Buket

Buket Jedná se o vyvinuté, plné a komplexní zralé aroma. Toto označení se užívá převážně u starších...