Flor

Flor

Jedná se o přirozeně se vyskytující film kvasinek, které se uplatňují, převážně při výrobě vína typu sherry. V mnoha regionech mimo oblast Andalusie v jižním Španělsku jsou tyto kvasinky vysloveně nežádoucí. 

Ovšem právě v této oblasti, při výrobě vína sherry, jsou tyto kvasinky vítány. 

Flor je tedy tenký film kvasinek jenž se rozrůstá  po celé hladině vína a spotřebovává veškerý zbytkový cukr, přiboudlinu a ostatní stopové prvky ve víně. 

Zároveň také vytváří přirozenou fyzickou bariéru mezi vínem a vzduchem v horní části sudu. tím tak chrání před oxidací a přidává vínu ovocitý a kvasnicový tón.

Ty sude v nichž se vyvine více floru, jsou určeny pro zrání vína sherry fino v systému solery. Ty sudy jenž nevytvořili tolik floru, jsou naopak určeny k zrání sherry oloroso. To se kontroluje a následně se v tomtéž roce provádí závěrečný výběr, kdy se vána pro finální fino dolihují na konečný obsah alkoholu 15,5 procent a vína určené pro oloroso na 17,5 procent. To samozřejmě jakýkoliv zbytkový flor zahubí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení