Fenomén Aperol, Aperol Spritz a jejich tajemství úspěchu

aperol-logo

Aperol Spritz a Aperol

Kdo by dnes neznal Aperol Spritz, tuto již legendární kombinací perlivé vody, vína Prosecca, Aperolu, pomeranče a ledu. Tento drink, který vás osvěží a báječně voní po pomerančích se stal již pro mnohé legendou a barmanským denním chlebem. Základem pro tento jedineční drink je  Aperol, což  je italský alkoholický nápoj, řadící se mezi kořeněné bittery. Likér Aperol má typickou oranžovočervenou barvu, svoji charakteristickou nahořklou chuť získal díky výtažkům z rostlin, bylin a pomerančů. Obsah alkoholu je pouhých 11%. 

Trocha historie Aperolu

Tento alkoholický nápoj vznikl po První Světové válce v italské rodinné firmě bratrů Barbieri okolo roku 1919 v Padově . V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. Svou popularitu začal pevně upevňovat v meziválečném období, které bylo kolébkou baristické dovednosti. Drink Aperol Spritz začal  tradici v 50. letech 20. století, tedy v období po Druhé Světové válce a opět měl velký úspěch. Vznikl jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto), který do Benátek zřejmě přinesli Rakušané v 19. století (Benátky byly v 1. polovině 19. století součástí habsburského soustátí).

V roce 1993 byla firma F.lli Barbieri koupena společností Barbero 1891 a ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari. Distribuci pro Českou republiku až do roku 2018 měla společnost Rémy Cointreau ČR. Po roce 2018 již tento fenomenální nápoj převzala společnost Coca - Cola.

Aperol Spritz

 Cena Aperolu, cena drinku Aperol Špric, počet kalorií a jíné zajímavosti o Aperolu

  • Cena Aperolu se například v Tescu pohybuje kolem 330 Kč/lahev.
  • Drink můžete dostat v barech/restauracích od 75 Kč až k sto koruně.
  • Aperol špric obsahuje 377 kJ, což je větší talíř boloňských špaget.
  • V roce 2017 se  Aperolu v Česku prodalo 532 tisíc litrů, v přepočtu na koktejl Aperol Spritz by to bylo přes 13 milionů drinků.
  • Značku Aperol převzala v roce 2018 k distribuci Coca - Cola. Původně distribuovala společnost Rémy Cointreau ČR.
  • Aperol je zakázaný prodávat v mnoha zemích Světa (USA, Norsko, Finsko)

 

Co, ale jste možná o Aperolu nevěděli? 

Aperol složený z jedů zakázaných i v USA

Aperol obsahuje 11% alkoholu, cukr, vodu, chinin, E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) a E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A) 

Díky těmto barvivům si Aperol, tudíž ani drink Aperol špric nedáte v mnoha zemích, například i v USA. Dříve byli zakázány v Norsku a Finsku. Stopnout výrobu těchto látek by mělo i anglické království. Proč?

E110- žluť SY

  • je synteticky vyráběná látka. O výrobním procesu není mnoho informací  (!), dříve se jako surovina k výrobě využíval uhelný dehet. 
  • chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen, takže může vyvolat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku či dráždit žaludek a vyvolat zvracení nebo průjem.  Může vyvolávat nesnášenlivost aspirinu.

E124-Poncerau

  • vám taky krásně nakopne astma, horečky a na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin.
  • na základě dlouhodobých studií na krysách a myších existuje podezření, že se jedná o karcinogen. U dětí může vyvolat či zhoršovat hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale každého výrobku E 124 obsahující(a není jich zrovna málo!)-že jsme si toho na Aperolu nikdy nevšimli-vy ano?

 

 Jak zní naše motto:

"Máme málo času na objevování kvalitního pití. Proto vám vždy doporučíme to nejlepší. "

A bolehlav z Aperol Spritzu nás opravdu nebaví, i když máme tento drink hodně rádi. A tak jsme vytvořili originální, luxusní variantu a to bez barviv.

 

Přípravu tradičního Aperol Spritzu si můžete nastudovat zde, nebo můžete vyzkoušet naši "bezaperolovou variantu".


Recept na koktejl "Aperol Spritz" bez barviv dle AlkoholClub.cz

Potřebujete:

1ks sklenice na víno
hrst kostek ledu
0,02l  Clément Creole Shrubb Liqueur D'Orange
0,01l Vyzrálé Meruňky Golem
0,01l Bílé suché víno (tip. Terre di Maria Pia Custoza) popřípadě šumivá verze s Proseccem (tip. Le Manzane Superiore DOCG Extra Dry)
0,01l Tonic
1 plátek Pomeranče

 

Hrstí ledu z půli naplňte skleničku na víno, přidejte Clément Creole Shrubb Liqueur D'Orange (opravdové Eso v rukávu!), Vyzrálou Meruňku Golem, bílého suché víno a tonic. Lehce promíchejte dlouhou lžící a zastříkněte pomerančem.

lorepa

Více o složení Aperol Spritzu bez barviv

Clément Creole Shrubb Liqueur D'Orange  

Máte tu čest seznámit se s klenotem z řady rumových likérů. Je vyráběný na ostrově Martinik v palírně Clément založené roku 1887. Destiluje se z čisté šťávy cukrové třtiny a spadá do kategorie rumů agricole. Následně se v něm maceruje hořká pomerančová kůra a kreolské koření. Zraje v dubových sudech a poté je doslazován čistým sirupem z cukrové třtiny. Můžete v něm ucítit pomerančovou kůru, čokoládu a čerstvou cukrovou třtinu. 

V našem e-shopu najdete Clément Shrubb Liquer D’Orange za skvělou cenu.


Vyzrálá meruňka Golem 

Okouzlí vás intenzivní sladkou meruňkovou vůní a plnou chutí. Vyrábí se macerací těch nejlepších odrůd Velkopavlovických meruněk, které vynikají svou výtečnou sladkou chutí v jemné meruňkovici.

V našem e-shopu najdete celou řadu pálenek a likérů Golem.

Jelikož si vážíme naši klientelu a lidského zdraví, rádi se dělíme s Vámi o naše know-how.

 

Tak tedy “Na zdraví!”.

 Autor: Janka z AlkoholClub.cz