Nový přírůstek do rodiny rumů Admirál Rodney

Nový přírůstek do rodiny rumů Admirál Rodney.

Znáte rum Admirál Rodney? Ano? Tak jistě víte, že se jedná o výtečné rumy z malebného ostrova Svaté Lucie. Rumy se rodí v palírně St. Lucie Distillers (SLD), která krom značky Admiral Rodney také produkuje rum Chairman's Reserve

Osobně v AlkoholClub.cz máme tyto rumy ve velké oblibě a to jak vzhledově, chuťově a někteří i "osobně" :). No, a tak jsme velmi rádi, že jsme mohli ochutnat jejich novinku Admiral Rodney HMS Monarch 40%.

101698278_205561387113716_2822454599133167616_n

Recenze rumu Admiral Rodney HMS Monarch 40%.

Tato novinka pokračuje v duchu již zavedených předchozích kousků. Jako vždy mohutná láhev s korkem zdobeným dřevěnou řezbou a zlatavým vrypem, dělá dojem majestátnosti ještě před otevřením. Pohled na zlatý nápis Amiral Rodney pod zlatou lodí, jenž v plném větru pluje vstříc novým bitvám, vyvolá představu s čím se asi budeme muset v chuti poprat.

Zkrátka krásný a vznešený vzhled láhve nadchne již na první pohled a dýchne na vás určitou formou staré elegance zámořských plaveb. Rum opět nese významné jméno po další britské vojenské námořní lodi HMS Monarch, jenž se účastnila Bitvy o Dominicu (nebo taky Bitva u Svatých – podle ostrovů, kde se uskutečnila) pod vedením Admirála Rodneyho 12.dubna 1982, právě nedaleko ostrova Svaté Lucie a poté roku 1801,kde se zúčastnila námořní Bitvy u Kodaně. Zde i přes vítězství britského námořnictva proti zakotvené norsko-dánské flotile, utrpěla největší škody a to včetně úmrtí kapitána lodi Jamese Roberta Mosse. A právě tyto dvě velké námořní bitvy spojují i tento rum.

HMS Monarch byl vyroben exkluzivně pro Dánsko a na finálním „blendu“ se podíleli master blender SLD /St. Lucie Distillers/ s dánskou firmou H.J. Hansen Vin.

Rum Admiral Rodney HMS Monarch, jak uvádí výrobce, obsahuje rumy pouze z melasy, které zrály v sudech po americké bílém dubu, po bourbonu a tentokrát navíc v sudech po portském, který se třeba používá i z malé části do vlajkové lodi Chairmans Reserve 1931. Destilace probíhala v klasickém Coffeyho kolonovém destilačním zařízením. U rumu Admiral Rodney HMS Monarch, bohužel výrobce neuvádí stáří destilátu, ale ze zkušenosti víme, že SLD, až na výjimky používá rumy cca od 5 do 12 let, které zrály celou dobu na ostrově, ať už pod střechou nebo ne. Za nás se přikláníme spíše k nižšímu průměru. A to kvůli podobnému vzhledu jak Admiral Rodney PRINCESSA 40%. Tak či onak tento rum je skvěle namíchán, o čemž se doufám přesvědčíte i Vy. SLD tradičně nepoužívají pro své rumy doslazování a i přesto si dovolují tvrdit, že by mohl chutnat i příznivcům sladších rumů. Což pro Česko-Slovenské poměry by bylo hodně naivní tvrzení, ale proč ne. Necháme se překvapit.

Pojďme si teda nalít čistého "vína" - rumu.

Admiral Rodney HMS Monarch má po nalití do sklenice, krasnou barvu mahagonového dřeva. Vizuální viskozita je poměrně řídká a "nohavičky" na okraji sklenice dlouho nevydrží. Ve vůni je hned rozpoznatelné aroma červeného ovoce, způsobené charakteristickým zráním v sudech po portském. Krásně cítíte třešně, maliny a ostružiny. Ale také se ukazují prvky vanilky, cedrového dřeva, švestkového kompotu s cukrovou drobenkou a rozinky. Přírodní sladké aroma se projeví i v chuti, kde opět dominuje ovlivnění v kombinaci sudů po portském, bourbonu a amerického bílého dubu. 

101573020_607668950103343_8809123815545110528_n

Chuť je nevtíravá a přesto ukazuje zajímavé kouzlo jemnosti a přirozenosti. V plných ústech nepálí v koutcích, naopak vytváří příjemný ovocný film s trochou třtiny, který pomalu a postupně přechází do lehce trpkého stylu, jenž se těsně před nepříjemným pocitem trpkosti zastaví a zanechá příjemný uchlácholený pocit plnosti na patře. V tento moment cítíte v ústech kandované ovoce, tabák a třtinový cukr. Jistě se shodneme, že lze objevit i tóny švestkových pecek či pečeného švestkového koláče či mandlí. Závěr je zajímavě hladký až smetanově příjemný. Přesto že pijeme suchý rum tak dozvuk je lehce marmeládový. To portské prostě dává výtečný směr tohoto rumu.  Rozhodně to není žádný těžký rum, ale velmi příjemné lehké pití, které nás bavilo a jedna degustační sklenička k objevovaní nám opravdu nestačila.

102293772_666325467547940_6531655426168061952_n

Závěr k rumu Admiral Rodney HMS Monarch

Admiral Rodney HMS Monarch doporučujeme jednoznačně všem co již objevili kouzlo rumů z palírny SLD. A především všem co se chtějí seznámit s opravdu suším stylem. Navíc jsme odzkoušeli, že i člověk, holdující sladkým rumům jako je např. Sérum Elixír, nám po ochutnání tohoto rumu, souhlasil s tím, že je to docela příjemné pití. Slovy "Celý panák bych asi nedala, ale voní krásně".

To je pro nás, milovníky suchého stylu, docela příjemné zjištění. Určitě to není rum jenž by jsme zařadili jako ideální pro milovníky sladkých rumů, ale jsme rádi, že nad tímto rumem přemýšlí i ortodoxní sladkorumař. No zkratka a dobře nás Admiral Rodney HMS Monarch příjemně bavil. Moc dobře se to pije a dobře degustuje. O proti již zmiňované Admiral Rodney PRINCESSA 40% je tento rum více cílenější na větší masu a najde si velkou škálu fanoušku. Trochu zvláštní považujeme velkou vizuální podobnost s pravě zmiňovaným Admiral Rodney PRINCESSA 40% jenž je také v provedení červená etiketa a krabička. Což může mnohé mást. Ovšem chápeme, že vizuální shoda Admiral Rodney HMS Monarch je stylizována do Dánské vlajky, což také na krabici symbolizuje znak bílého kříže na červeném pozadí.   

Za nás velice příjemná novinka. 

Budeme rádi když se s námi o své případné degustační zážitky s tímto rumem podělíte i vy.

Napište nám do Diskuse vedle popisku tohoto rumu.  

 

 

Autor: Ondra a Jakub