Recenze: "Pivní SEKT" a sečení trávy? Proč ne - EXTRA DRY IPA pivo Pivečka

Sečení zahrady s dobrým pivem Pivečka

Léto začíná a s tím i období, kdy nastává jedna z nejméně oblíbených činností pro mnoho lidí - sečení trávy. U nás to není úplně tak nenáviděná činnost, ale spíše druh relaxace (nic se nemá ale přehánět) a jelikož tchán senem krmí ovce, tak je to druh činnosti jenž musí splňovat určité pravidla. Sečení kosou a hrabání dřevěnými hráběmi. Prostě relax s pachem potu. Víkend byl krásný, tráva po předchozích deštích vysoká, tak nezbývalo nic jiného než se do toho pustit. Práce šla od ruky a ani netrvalo dlouho a potřebná plocha zahrady byla posečena a část z předchozího dne již byla proházena a převrácena a sušila se na sluníčku.

Dry extra1

A když člověk pracuje venku, tak mu tak nějak vyschne v krku, že? Ještěže jsme si do nedalekého potoka dali vychladit láhev piva. A ne jen takového piva. Ale rovnou naše oblíbené pivo Pivečka EXTRA BRUT IPA

Dry extra3

Kdo zná pivo létající pivovar Pivečka, ví, že se s láhvemi velikosti půl litru nesetká. Pouze láhve o objemu 0,33 l a 0,7 l. My jsme měli naštěstí láhev 0,7l což na svlažení 2 hrdel úplně stačí. U otevření mohutného korunkového uzávěru s charakteristickým, krasně znějícím pssssts, vyvolalo v našich vyprahlých ústech jednoznačné nedočkavé polknutí.

Dry extra5

Z láhve se vyhrnula krásně ovocná vůně, plná tropického ovoce, bezinek a hluchavkových květů.  Vše se mísilo s okolní vůní posečené trávy. Po přelití do půllitrové sklenice se vůně ještě více zintenzivnila a naléhala svěžestí. Navíc se rozvinuli tóny po grapefruitové kůře s trochou zázvoru. Na pohled je pivo zlatavě-meruňkové barvy s nazelenalým tónem. Samotné pivo je napohled kalné a celistvé. Pěna ve sklenici je nejdříve pěkně nadýchaná a posléze krémová. Bohužel dlouho ve sklenici nevydrží, ale to tak u stylu IPA bývá. Navíc sklenice nebyla vychlazená takže se není úplně čemu divit. Konečně jsme se dočkali a napili se. Chuť je ovocná, svěží a hořká. Přesto plná a razantní. Jeden doušek chladí vyprahlost v ústech a naplňuje lačnou nedočkavost. Druhý doušek již ukazuje konkrétní tóny jako je ovocně hořká chuť grapefruitové dužiny, šťavnatost pomela a ananasu. V ústech máme pocit plnosti s perlinkou jako po výtečném suchém sektu. V závěru cítíte vliv hořkého chmele jenž vyvolá pocit suchosti s nádechem posečené trávy (no jak stylové k tomu, kde jsme zrovna stály). 

Dry extra6

Co dodat?

Práci jsme udělali, zapili to výtečným pivem a pocit z dobře udělané práce byl skvělý. Co dodat? To pivo je prostě skvělý. Netradiční suchý styl piva IPA jenž v pivovaru Pivečka vyrábí, je famózní. Silně prokvašené pivo jistě nepotěší ortodoxní milovníky ležáku a nízko stupňovitých piv, ale vyznavači speciálních piv budou jistě nadšeni. Pokud teda patříte k té druhé skupině, vřele doporučujeme. To pivo se pilo podezřele samo a jeho charakter je výtečný a především nezapomenutelný. A proč SEKT? No už jenom ta láhev 0,7l budu dojem, že si nalíváte víno. Výtečná perlinka umocňuje pocit SEKTU a výtečný suchý charakter piva vám ten pocit ještě znásobí. Takže pokud milujete pivo a milujete i šumivé vína, zkuste toto. 

Dry extra7

Autor: Jakub z AlkoholClub.cz