Mini recenze: Štěpán Maňak Veltlínské červené rané PS 2018 11%, Moravia line

Jen tak na večer víno Štěpán Maňák Veltlínské červené rané PS 2018 11%  Moravia line 

Po návratu domů v nočních hodinách, po půldenním řízení auta, byla prostě chuť na nějaké fajn vychlazené bílé víno. Něco prostého, svěžího a ne moc drahého. Jednoduše bílé víno, kterého si dáte skleničku a jste spokojeni. Do hledáčku se mě dostalo Veltlínské červené rané PS 2018 11% z řady Moravia line od našeho oblíbeného Vinařství Štěpán Maňák, kam rádi jezdíme na pořádané degustace. Zvolil jsem tedy skleničku s logem tohoto vinařství, aby se víno cítilo jako doma.

Víno bylo ze sklepa správně vychlazené a nedočkavost na otevření láhve byla veliká :). Sommeliérský nůž (vývrtka) s menší námahou vytáhl korkovou zátku DIAM a po přivonění bylo jasné, že víno je v naprostém pořádku a mám se na co těšit. Mimochodem zátky DIAM si u většiny vín nemohu vynachválit. Moje zkušenosti s jejich vytahováním a především zachováním kvality vína jsou na jedničku. Nedrolí se, jsou odolnější i vůči plísním.

103361225_1149680208721231_5500927356828439581_n

 

Po nalití vína do skleničky došlo k jejímu mírném orosení. Už nic nebránilo tomu užít si příjemné svěží suché víno.

Manam Veltlínské cervené rané 2018

Barva vína byla světle žlutavě - zelená a k okraji sklenice přecházela až k bezbarvým tónům. Čirost vína byla skoro krystalická, krásná, čistá. Buket vína (aroma) byl svěží s patřičnou kyselinkou, s nádechem po citrusech a bezinkových květů. Po napití bylo víno v chuti osvěžující, přesně to co jsem od něj v tu chvíli očekával. Chuťové pohárky svlažilo přívalem šťavnaté kyselkavé svěžesti s jednoduchou chutí, pokračující v tónech, jenž nabízela vůně. Tedy po citrusech a bezinkových květech. Navíc se objevil nádech nezralého jablíčka a lehké hořkosti hroznových peciček a jablečných jader, což vínu dodalo příjemnou pikantnost. Závěr na patře byl pro mě příjemně svíraví a zadržoval stálý pocit jemné svěžesti.

Manam Veltlínské cervené rané 2018 sklo

Co dodat k vínu?

Přesně to, co jsem očekával, jsem dostal. Víno mě nabídlo příjemné osvěžení a stačila jen jedna sklenička-můj apetit byl v tu chvíli uspokojen. Nebyla nálada na popíjení, ale jen na jednu či dvě skleničky po náročném dni. Přesně pro tyto chvíle je podle mě udělaná celá řada Moravia Line od Vinařství Štěpán Maňák. Dopřejte si na osvěžení přívlastková vína, která nabízí jednoduchost a krásnou čitelnost, bez složitého přemýšlení. Konkrétně  Veltlínské červené rané PS 2018 11% z řady Moravia line od vinařství Štěpán Maňák nezklame, pokud si chcete jen tak "odfrknout".

Přiznávám, nebylo to mé první setkání, věděl jsem tedy přesně, co mohu očekávat. Již několikrát jsme jej zařadili i na zábavné degustace, jenž pořádáme ve spolupráci s Mobilním vinným kasinem.  Doporučuji kombinovat s jídlem lehčího stylu, jako je zeleninový salát s měně tučnou rybou typu candát, pražma nebo pstruh. Skvěle se hodí i k ovocným salátům, kozím či ovčím mladým sýrům, nebo výtečně doplní těstoviny se smetanovou omáčkou.

 

Vězte, stojí za to vyčlenit si místečko ve sklepě pro řadu Moravia line-v horkých letních dnech je oceníte.

 

Autor: Jakub z AlkoholClub.cz