Růžová vína
Značky
Růžová vína
Růžové víno neboli rosé je označení pro vína s růžovým zabarvením. Vyrábějí se z červených odrůd, ale jejich styk s tmavými slupkami trvá jen velice krátkou dobu (v hodinách). To zapříčiňuje nejen jejich růžovou barvu, ale také nízký obsah taninu.
Růžová vína jsou nejen tedy světlejší barvy než červená, ale také mají méně plné tělo a méně výraznou chuť. To s těchto vín děla skvělé adepty na pití v horkých dnech nebo pro lidi co mají rádi svěží a hravá vína. Barva těchto vín se ,v závislosti na odrůdě, pohybuje od světlounce oranžově růžových až po temně růžové.
Růžová vína se skvělé hodí k pokrmům jako je šunka (dušená, sušená), k jemným paštikám k salátům. Růžová vína údajně skvěle pomáhají při odvykání na colu (to nemůžeme potvrdit :D ).
Mezi světově nejhledanější růžová vína patří Cabernet Franc či Pinot Noir (především v Champagne). V České republice jsou nejoblíbenější rosé z odrůd Merlot, Cabernet Moravia či Frankovky.