Ideální teplota při servírování vína se mění dle daného stylu vína. Je dobré vědět že teplota vína při servisu a následném nalití do skleniček stoupne až o 2 stupně Celsia. Proto je dobré s tím dopředu počítat a víno si vychladit více než je ideální pro konzumaci. Doporučujeme teda o ty dva i více stupňů, ne však více 5 stupňů. Je dobré také přihlížet k danému prostředí a okolní teplotě. V horkých dnech při podávání třeba u bazénu vychlaďte více než v klimatizované místnosti.
Jak už bylo zmíněno teplota pro servis a podávaní vína je odvislá dle daného stylu vína. Ideální teploty dle druhu vína najdete v následující tabulce.
|
Styl vína |
Doporučená teplota při podávaní vína | Doporučená teplota při konzumaci vína |
| Šumivé vína a Šampaňské | 5ºC | 7-9ºC |
| Mladá bílá a růžová vína lehkého charakteru. Jak v suchém, polosuchém, polosladkém i sladkém charakteru | 7ºC | 9-11ºC |
| Mladá, lehká ovocná červená vína | 8ºC | 10-12ºC |
| Velmi silná bílá vína - bíla barrique | 8-10ºC | 10-12ºC |
| Elegantní červená vína | 10-12ºC | 12-14ºC |
| Velmi těžká červená vína | 12-13ºC | 14-15ºC |
| Červená vína s velmi vysokým obsahem taninu | 15-17ºC | 18-20ºC |
| Stará likérová vína, Portská vína | 10-12ºC | 13-15ºC |
Uvedené teploty pro servis vína nejsou samozřejmě žádným pravidlem, spíše doporučením. A najdou se samozřejmě i výjimky. Takovou výjimkou může být například vychlazené růžové portské vína podávané s ledem. Tedy jejich teplota se muže pohybovat v rozmezí 7-10ºC.
