Rozvoz zdarma pro Brno, Modřice, Želešice, Rajhrad, Rousínov, Moravany, Nebovidy, Ostopovice a další obce jižně od Brna do 20 km. Stačí se telefonicky informovat.

Vinařství Štěpán Maňák

1 položek celkem
Malbec Maňak
Novinka
ZdarmaZdarma
369,42 Kč bez DPH
447 Kč

Typ: Červené víno Ročník: 2017 Odrůda: 100% Malbec Styl vína: Suché...

Kód: 3340

VINAŘSKÝ DUCH

 

Když jsme poprvé jeli na návštěvu vinařství, jihomoravské Žádovice vzdálené asi 6 km od Kyjova nás okouzlili svým úpatím pohoří Chřiby, které tohle údolí statečně chrání před vlivem severních větrů. Vinařský duch o sobě dá znát hned u prvního kopečku, z hlinitopísčitých vinic malebně rozvíjejí svá ramena vinné keře a patří tu tak samozřejmě, jako slunce na obloze či měsíc na nočním nebi. Není se čemu divit, historie vinařského řemesla zde sahá až do roku 1131. 

panorama_zadovice

 

RODINNÉ VINAŘSTVÍ ŠTĚPÁNA MAŇÁKA

 

Největším chráněncem Chřib je viniční trať Fěruňk, na které Štěpán Maňák začínal již v roku 1992 a dodnes tam pěstuje staré známé odrůdy(Pálava, Sylvánske zelené) i odrůdy nové tzv. PIWI odrůdy. Jsou to odrůdy révy vinné, které jsou odolné proti houbovým chorobám, např. Hibernal, Malverina, Solaris, Souvignier gris a pod .

Většina vinic v téhle trati je ve stáří 5 - 20 let a odrůdová skladba je velmi široká.

manak 1

 

Trať Hýselská hora je bratrem tratě Feruňk, který se pyšní nadmořskou výškou až  310m.n.m. s ideální svahovou jižní orientací. Díky tomu se zde daří i zajímavým odrůdám jako jsou Merlot, Malbec, Sauvignon, Muškát Moravský a nebo téměř v historii zapomenutá odrůda Sylvánské červené a Veltlínské červené ranné.

manak (1)

 

Nesmíme přehlédnout však Trať Stará hora, která je pro Vinařství Štěpán Maňák ta nejstarší, více jak 30-ti letá, ve vzdálenější obci Kostelec u Kyjova.

 Zde již pěstují pouze odrůdu Muller Thurgau a Ryzlink vlašský. Vinice je na tzv. vysokém vedení..




STYL PĚSTOVÁNÍ A OŠETŘOVÁNÍ, VÝROBA

 

Veškeré vinice se vyskytují na území  velkém 25ha a udržují se v souladu s Integrovanou produkcí, což je něco mezi BIO produkci a konvenčním hospodařením. Na vinicích jsou nasazeny dravé roztoče, kteří udržují harmonický ekosystém. Důsledkem toho zcela vyloučili použití herbicidů a jedů.

 

Zajímavost pro "začátečníky" :-) 

Dravý roztoč Typhlodromus pyri je velký asi 0,6mm, napadá škodlivé roztoče, ale i larvy třásněnek a jiný drobný hmyz. Pokud nejsou k dispozici škůdci, dokáže se živit pylem nebo dlouhodobě hladovět. Jedna samice za den vysaje asi 8 dospělých svilušek nebo až 320 hálčivců.

Typhlodromus pyri v našich podmínkách přezimuje a na stanovišti vydrží dlouhá léta. Jakmile se dostatečně namnoží, udržuje škůdce pod hladinou škodlivosti.

 

 Vinice jsou také osety speciální bylinnou směsí, pro co nejlepší biodiverzitu půdy.

 Vinařství má k dispozici nejmodernější technologie (mlýnek, pneumatický lis, vinifikátor, řízené kvašení apod.) pro co nejšetrnější zpracování a zachování odrůdových charakteristik vín., jaké jsou vůbec dostupné. Kromě toho je toto vinařství majitelem moderního sklepení, ve kterém stojí 40 dřevěných sudů. Navíc vlastní více než 60 francouzských sudů typu barrique. Každoročně dochází k obnově 1/3 z nich. Zmíněné sudy jsou místem, kde zrají jak bílá vína, tak červená vína. 

 

Zajímavost pro "začátečníky" :-)

Alkoholové kvašení nemůže probíhat do nekonečna. Maximální koncentrace alkoholu v roztoku sacharidu může být 13–14 %, u některých speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu nad přípustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo alkoholu dostaneme vysoceprocentní ocet. (Nám se 
Ethanol je navíc pro kvasinky velice toxický, takže pokud by se zabránilo rozmnožení bakterií, kvasinky by se nakonec otrávily ethanolem.

Alkoholické nápoje vznikající kvašením a mající obsah alkoholu třeba i 30 % vznikají přirozenou cestou také, ale do asi jen 14 % obsahu alkoholu, následně se koncentrace ethanolu zvýší nadstavením alkoholu na požadovanou koncentraci.

manakbarique

 

ZaměřujÍ se převážně na přívlastková vína, vyrábí také slámové a ledové víno. U červených vín provádí po alkoholové fermentaci ve vinifikátoru také malolaktickou fermentaci pro odbourání kyseliny jablečné.


VÝJIMEČNOST MISTRA

 Měli jsme tu čest poznat celou rodinu Maňákových-jsou to pracovití a laskavý lidé, kteří nás okouzlily svou poctivostí. Počet zaměstnanců vinařství je v současné době do deseti lidí. Manželka majitele, Helena, přikládá ruku k dílu nejen na vinicích, ale i v administrativě. Práce se účastní také syn majitele, Štěpán Maňák ml., který vystudoval Střední vinařskou školu ve Valticích. A že se poctivost vyplácí je důkazem nespočet ocenění.

 

manak 3

 

Maňákům, jakožto poctivým vinařům se lahodný mok odměňuje svou dokonalostí a získává rodinnému vinařství nejednu medaili.

manak a syn

 

Z tuzemských výstav  musíme zmínit Valtické vinné trhy, Top 77, Juvenále  či Národní Salon Vín. Z těch zahraničních například soutěže Víno Bojnice, Muvina v Prešově nebo výstavy v Slovinsku, Rakousku, Izraeli, San Franciscu, Kanadě i Paříži. K těm nejvýznamnějším oceněním bezesporu patří úspěchy, kterých slámová vína dosáhla v roce 2009. Tehdy Vinařství Maňák zvítězilo v izraelské soutěži O.I.V. Sauvignon.

pan maňák

 

Více o ocenění na http://www.vinomanak.cz/oceneni--vin

manak 2


Z jejich vín si vyberete ke každému jídlu či jakékoliv příležitosti to nejvhodnější. Specialitou ale vždy zůstanou vína slámová a ledová, nebo zajímavé 100% višňové víno.

manak 4

POUŽITÉ FOTOGRAFIE JSOU Z ARCHIVU ŠTĚPÁNA MAŇÁKA A Z ARCHIVU ALKOHOLCLUB.CZ