Chairman‘s reserve Legacy nový přírůstek - recenze

Chairman‘s reserve Legacy další nový přírůstek - recenze

Rumy Chairman‘s reserve začínají v posledních letech mít čím dál větší oblibu. Je to tím že spectrum milovníků rumu už se nedělí jen na "sladkomilné a suchomilné" typy, ale rádi objevují nové a zajímavé kousky. Chairman‘s reserve tedy také musel zareagovat na poptávku, protože udržet prodeje jen na řadě Chairman‘s reserve originalChairman‘s reserve Spice prostě nejde. Ano nejlepším počinem se stal pro mnohé Chairman‘s reserve "The Forgotten Casks, který právě asi nejvíce ve Světě upozornil na tuto výtečnou palírnu z ostrova Sv. Lucie

Každopádně někdy v půlce roku 2020 se k nám do českých rumových vod dostala limitka Chairman‘s reserve 2005, která opět posunula vnímání rumu této značky dál a rozšířila velice dobře řadu rumu Chairman‘s reserve.

A teď na začátku roku 2021 tu máme další očekávanou novinku Chairman‘s reserve Legacy 43%.

141716991_171647477667034_6569904686452103829_n

 

Chairman‘s reserve Legacy 43% pocta muži jménem Laurie Barnard

Tak se pojďme na tento rum podívat trochu blíž. Celkový vzhled lahve a obalu zachována koncept základní řady těchto rumu. Vzhledově by jej laik snadno zaměnil s řadou Chairman‘s reserve Original 40%. Tento rum mám, ale navíc krabičku, ze které se na vás (stejně tak z etikety lahve) usmívá tvář pána Laurie Barnard. 

A právě tomuto pánu rum Chairman‘s reserve Legacy 43% vzdává hold. Laurie Barnard jako třetí generace rodiny spojena od začátku se značkou Chairman‘s reserve, pozvedl především její výrobu a marketing a jeho vizí bylo v první polovině 90. let změnit celkovou tvář této značky. A to se mu povedlo na výbornou.

Držel se hesla "Pokud máme exportovat náš rum, musíme se lišit; mít nástroje, aby byl skvělý a jedinečný náš rum, ale také naše postupy."

Zavedl do provozu Pot Still - lihovar má nyní tři. Přibližně ve stejnou dobu také obnovil pole s cukrovou třtinou, která nebyla od roku 1962 vysázena. Tím mohla palírna znovu využívat svou vlastní cukrovou třtinu a nebýt závislá na nákupu této suroviny a hlavně mít přehled nad její samotnou produkcí.

Laurie se také zaměřil na experimentování s mícháním destilátů z různých druhů typů destilačního zařízení (Pot Still, destilační kolona), a jejich následné zrání v různých typech sudů. Do roku 1999 palírna Chairman‘s reserve změnila tak svůj styl rumu na ostrově Svaté Lucii tak, že v podstatě udala nový směr rumu pro tuto zemi a nyní je vyhledávanou pochoutkou ve více než 60 zemích Světa, kde tento rum milují.

Tajemství rumu Chairman‘s reserve Legacy 43%

Podívejme se tedy na tajemství tohoto rumu, jenž je odkazem vizionářskou vizi spojené s alchymistickým mícháním destilátů. Ne vždy výrobce odhalí tajemství svých kouzelných směsí a Legacy je právě ta výjimka potvrzující pravidlo. Rum je namíchán z celkově 4 druhů destilátu, jenž každý má svůj osobitý a jedinečný styl.

  1. Základ tvoří destilát z melasy, který byl destilován v kolonovém systému a následně zrál 5,5 roku v sudech po americkém dubu. Tento základ tvoří 72% z celkové výsledné směsi rumu.
  2. Druhou složkou jenž tvoří 16% celkové složky tohoto rumu je destilát z destilačního kotle pot still s označením John Dore a následným nejdelším zráním v sudu po americkém dubu po dobu 7,5 roku. 
  3. Třetí 8% složkou z celkové směsi je destilát z tzv. sugar cane juice (šťáva cukrové třtiny), jenž také byla destilována v pot still John Dore a následným zráním 5 roku v americkém sudu.
  4. Poslední 4% tvoří složka pálena z melasy a destilovaná v pot still s označením Vendome. Ta zrála v amerických sudech celých 7 let.

Výsledný blend rumu je vskutku jedinečný a odpovídá průměrnému stářím 5 - 7,5 roku

 

Ochutnávka rumu Chairman‘s reserve Legacy 43%

Barva a celkový vzhled rumu je čistý, připomínající tmavou filtrovanou jablečnou šťávu či tmavší meruňkový čirý sirup. Někdo by jej označil jako jantarový s načervenalým nádechem.  Nohavičky či slzy jsou na skle degustační skleničky docela malé, nevýrazné a rychle stékají, což napovídá, že v chuti neočekávám moc cukru ani příliš velkou sílu alkoholu. 

Vůně je kořenitá, jemná, neštiplavá po alkoholu. A to i hned po nalití do sklenice. Při přivonění k okraji sklenice se objeví velice pro mě příjemné nádechy sušeného ovoce, především meruňky a jablka (asi jsem ovlivněn tou barvou). Navíc se objevují karamelky a vůně čerstvě upečené bábovky či máslových sušenek. Po zaschnutí trochy rumu jenž jsem si rozetřel na zápěstí objevuji zajímavý nádech, který mě opět vrací k sušeným trnkám jenž se trošičku při sušení připálili ( takové ty od babičky z trouby). 

Chuť je po podržení v ústech docela nevtíravá a jak kdyby se nechce hned ukázat. Jazyk není atakován alkoholem, nýbrž pěkně kulatým pocitem, které se rozvíjí. První slabá sladkost na začátku připomíná hořký karamel a kakao. Pak trocha vysokoprocentní čokolády, špetka skořice, toasty, černý čaj s malou lžičkou lesního medu a pak už jen hřebíček a dřevo. Navíc se z ničeho nic objevuje opravdu malý naznak slanosti. Něco jako dobře upečená kůrka chleba. 

Doplnění: Při další skleničce byl nádech sladkosti intenzivnější. Objevil jsem prvek palačinek smažených na másle a polévané s javorovým sirupem - super!

Závěr je docela suchý a v ústech zůstává takový drhnoucí povlak připomínající slabou anestezii na jazyku vyvolanou žmouláním hřebíčku. Ještě nacházím tabákové a dřevité tóny. A pořád se nemohu zbavit něčeho co mě připomíná ne chuť, ale konzistenci smetany nebo másla.

142198723_1102189890241881_7599860152659486785_n

Bonus - Kombinace rumu s hořkou 72% čokoládou ze solí a chilli

Ta zvláštní slanost v závěru v chuti ,jež se objevila jak nečekaná podtitulková scéna v prvních díle Marvelu, mě inspirovala ke snoubení s hořkou čokoládou ze solí a chilli. Chuťové buňky už byli nakopnuté tak jsem jsem jen tu suchou chuť plnou koření, co jsme měl v ústech, přebil čtverečkem čokolády. Rozkousal, nechal rozpustit. Zbylou trochu této čokolády jsem nechal na jazyku a přidal rum Chairman‘s reserve Legacy 43%.

Výsledek?

Objevil se alkohol, což jsem předpokládal, protože alkohol a chilli to se prostě umocňuje. Palčivost, ale taková ta co mám rád a co mě baví. Nic nepříjemného. Ta slanost v rumu se vytratila, ovšem i ta slanost v čokoládě se vytratila. Skoro jak v matematice :) - slanost a slanost se ruší. Čokoláda se zvýraznila a pocit kořeni se zjemnil. Velice příjemné. 

Závěr k degustaci na rum Chairman‘s reserve Legacy 43%

Rumy z ostrova Svaté Lucie mám v oblibě a tak další počin od této palírny mě opravdu nadchl. Čekání na něj se opravdu vyplatilo. Z mého pohledu žádná "libivka" pro masu konzumentů dnešních rumů (možná se mílím) a to ani po stránce vzhledu ani po stránce chuti. Přesto, ten rum stojí za to a v ceně do 1000Kč bude možná pro mnohé patřit k těm jenž se nechají zlákat novinkou. Rum bude bavit především rumové dobrodruhy a milovníky suššího stylu rumového světa. Silný příběh za tím vším navíc umocní vaše chutě a člověk si víc uvědomuje tu veškerou snahu. Kombinace s čokoládou ze solí a chilli byl opravdu nápad tzv. podpultový. Čokoláda z kapsy kde byly poslední 2 čtverečky. No byl jsem rád, že tam zůstala. Bylo to moc příjemné snoubení rumu z čokoládou a parádně to sedlo. Hodně dělalo to ochucení čokolády sůl a chilli. Hořká čokolády s rumy sedí skoro vždy. Na foto ani čokolády ani nezbylo :D. Prostě bavilo a rum měl takový zajímavý náboj jenž skoro vybízel k tomu experimentovat. Prostě tak jak y si to asi sám Laurie Barnard představoval. Jeho odkaz - pocta opravdu zabrala. 

PS: Ty pečené (sušené) švestky mě prostě bavili. Zátka rumu alias špunt z pravého korku vždy krásně při otvírání vrzala a vydávala charakteristické "vžbruňť. Někdy se to hodí a někdy ne, že?. Věřím, že nové počiny od značky Chairman‘s reserve si najdou své milovníky a, že doufám, že se zase můžeme těšit na něco zajímavého.

 

Autor: Kubajs