Rychlá šnečí svačinka

gourmet-749562_640

Rychlá večeře? Co zkusit šneky.

Už jste někdy ochutnali šneky? Ne, možná škoda. Tato slavná delikatesa z hlemýžďů je známá především z francouzské kuchyně, a možná by vám mohla zachutnat. Hlemýždí maso je považováno za velmi dietní potravinu s vysokým podílem bílkovin. A mnohdy je používaná i do potravinových výrobku pro sportovce.

Když člověk překoná určitý odpor k představě co jí, tak věřte že ze šnečího masa je dá vykouzlit opravdu hodně skvělých pokrmů. 

Jedním takovým skvělým a rychlím jídlem může být právě i náš doporučovaný recept na zapečené šneky s bylinkovým máslem. 

Tak jdeme na to. 

 

Zapečení šneci v ulitě s bylinkovým máslem

Potřebujete pro 2 porce:

1x balení šneků v bujónu s ulitami

100g bylinkového nebo lanýžového másla

1x vetší bageta

Šneky vysypejte ze skleničky rovnou do cedníku a nechte odkapat od hovězího bujónu ve kterém byli naloženi. Mezitím si připravte bylinkové máslo. Můžete si jej samozřejmě koupit v obchodě i připravené. My si, ale svoje bylinkové máslo připravíme. Jak na to? Zkuste náš recept na domácí bylinkové máslo. Z tubusu se šneky si vyndáme ulitky a naplníme je odkapanými šneky. Ideálně vždy jeden šnek do jedné ulity (to aby se tam nemačkali). Takto naplněné šneky přetřeme bylinkovým máslem a vložíme do zapékací misky na šneky. Pokud takové speciální misky nemáte (nerezové nebo keramické s prohlubní na ulity) můžete využít například klasickou zapékací misku do které z alobalu vytvoříte prohlubně na ulitky. Popřípadě ještě jednoduší vychytávka je, že do zapékací misky nasypete tak 1cm vrstvu soli a jednoduše ulity se šneky do soli prostě zatlačíte. Jde o to, aby otvory ulit byli celou dobu při zapékaní směrem nahoru, tak aby nám nevyteklo rozpuštěné bylinkové máslo ve kterém se nám šneci zapékají. 

escargot-925593_1280

Takto nachystané šneky v zapékací misce vložíme do rozehřáté trouby na 200 ºC a zapékáte 7minut. Zároveň na vedlejší plech dejte nakrájenou bagetu na širší kolečka a dejte také rozpéct. Bagetky kontrolujte zda se nepřipalují a raději otáčejte.

Po sedmi minutách vyndejte. Šneky můžete servírovat přímo na zapékací misce. Pozor, je horká. Raději dát nejdříve na prkénko :). Doba přípravy vám nezabere víc jak 20 minut.

 

Jak konzumovat zapečení šneci v ulitě s bylinkovým máslem

Ulity šneku jsou po rozpečení horké a je dobré je držet ve speciálních kleštičkách (kdo by neznal Pretty Women - "svině jedny klouzavé"). Ne každý je ovšem  doma má. Jeden z fíglu je vzít dvě lžičky a spojit je gumičkou nebo použít kleštičky třeba na těstoviny. Popřípadě využit bavlněné ubrousky a použít je jako chňapku. Tento způsob máme nejraději.

Na talíř před sebou si dejte rozpečenou bagetu a na ni opatrně vyklopte šneka z ulity. Ten vám krásně vyklouzne i z bylinkovým máslem, které se pomalu vpije do rozpečené bagetky. Trochu vyškrábněte dezertní vidličkou (či speciální vidličkou na ulity) a máte výtečnou  jednohubku. 

Je to skvěli. Navíc když tuto rychlou večeři doplníte býlím vínem či šampaňským, věřte že vykouzlíte výjimečný gurmánský zážitek.

Za nás z vín k tomuto pokrmu doporučujeme Etienne Boileau Petit Chablis. S tímto vínem jsme pro Vás nachystali i výhodnou AKCI na koupi tohoto vína a šneku za výhodnější cenu kterou jsme nazvali Degustační set Etienne Boileau Petit Chablis 2017 0,75 l + šneci v bujónu. Nebo pro náročnější jazýčky doporučujeme vyzkoušet ze šampaňským Pierre Gimonnet "Cuvée Fleuron" 1er CRU 2014 Brut.

Ale skvěle to doplní i jiná suchá bílá vína či prosecco.

Dobrou chuť a skvělé gurmánské zážitky!