Rychlá šnečí svačinka

gourmet-749562_640

Rychlá večeře? Co zkusit šneky.

Už jste někdy ochutnali šneky? Ne, možná škoda. Tato slavná delikatesa z hlemýžďů je známá především z francouzské kuchyně, a možná by vám mohla zachutnat. Hlemýždí maso je považováno za velmi dietní potravinu s vysokým podílem bílkovin. A mnohdy je používaná i do potravinových výrobku pro sportovce.

Když člověk překoná určitý odpor k představě co jí, tak věřte že ze šnečího masa je dá vykouzlit opravdu hodně skvělých pokrmů. 

Jedním takovým skvělým a rychlím jídlem může být právě i náš doporučovaný recept na zapečené šneky s bylinkovým máslem. 

Tak jdeme na to. 

 

Zapečení šneci v ulitě s bylinkovým máslem

Potřebujete pro 2 porce:

1x balení šneků v bujónu s ulitami

100g bylinkového nebo lanýžového másla

1x vetší bageta

Šneky vysypejte ze skleničky rovnou do cedníku a nechte odkapat od hovězího bujónu ve kterém byli naloženi. Mezitím si připravte bylinkové máslo. Můžete si jej samozřejmě koupit v obchodě i připravené. My si, ale svoje bylinkové máslo připravíme. Jak na to? Zkuste náš recept na domácí bylinkové máslo. Z tubusu se šneky si vyndáme ulitky a naplníme je odkapanými šneky. Ideálně vždy jeden šnek do jedné ulity (to aby se tam nemačkali). Takto naplněné šneky přetřeme bylinkovým máslem a vložíme do zapékací misky na šneky. Pokud takové speciální misky nemáte (nerezové nebo keramické s prohlubní na ulity) můžete využít například klasickou zapékací misku do které z alobalu vytvoříte prohlubně na ulitky. Popřípadě ještě jednoduší vychytávka je, že do zapékací misky nasypete tak 1cm vrstvu soli a jednoduše ulity se šneky do soli prostě zatlačíte. Jde o to, aby otvory ulit byli celou dobu při zapékaní směrem nahoru, tak aby nám nevyteklo rozpuštěné bylinkové máslo ve kterém se nám šneci zapékají. 

escargot-925593_1280

Takto nachystané šneky v zapékací misce vložíme do rozehřáté trouby na 200 ºC a zapékáte 7minut. Zároveň na vedlejší plech dejte nakrájenou bagetu na širší kolečka a dejte také rozpéct. Bagetky kontrolujte zda se nepřipalují a raději otáčejte.

Po sedmi minutách vyndejte. Šneky můžete servírovat přímo na zapékací misce. Pozor, je horká. Raději dát nejdříve na prkénko :). Doba přípravy vám nezabere víc jak 20 minut.

 

Jak konzumovat zapečení šneci v ulitě s bylinkovým máslem

Ulity šneku jsou po rozpečení horké a je dobré je držet ve speciálních kleštičkách (kdo by neznal Pretty Women - "svině jedny klouzavé"). Ne každý je ovšem  doma má. Jeden z fíglu je vzít dvě lžičky a spojit je gumičkou nebo použít kleštičky třeba na těstoviny. Popřípadě využit bavlněné ubrousky a použít je jako chňapku. Tento způsob máme nejraději.

Na talíř před sebou si dejte rozpečenou bagetu a na ni opatrně vyklopte šneka z ulity. Ten vám krásně vyklouzne i z bylinkovým máslem, které se pomalu vpije do rozpečené bagetky. Trochu vyškrábněte dezertní vidličkou (či speciální vidličkou na ulity) a máte výtečnou  jednohubku. 

Je to skvěli. Navíc když tuto rychlou večeři doplníte býlím vínem či šampaňským, věřte že vykouzlíte výjimečný gurmánský zážitek.

Za nás z vín k tomuto pokrmu doporučujeme Etienne Boileau Petit Chablis. S tímto vínem jsme pro Vás nachystali i výhodnou AKCI na koupi tohoto vína a šneku za výhodnější cenu kterou jsme nazvali Degustační set Etienne Boileau Petit Chablis 2017 0,75 l + šneci v bujónu. Nebo pro náročnější jazýčky doporučujeme vyzkoušet ze šampaňským Pierre Gimonnet "Cuvée Fleuron" 1er CRU 2014 Brut.

Ale skvěle to doplní i jiná suchá bílá vína či prosecco.

Dobrou chuť a skvělé gurmánské zážitky!

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení